Swath moederschip WANDELAAR gedoopt

Wandelaar 18 juni 2012 - OOSTENDE. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vandaag in de haven van Oostende de WANDELAAR gedoopt. De WANDELAAR is de laatste van de vier nieuwe swath-vaartuigen die voor het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust moesten worden geleverd. De eerste ervaringen tonen aan dat de nieuwe vaartuigen effectief een meerwaarde betekenen voor de beloodsing van vaartuigen die de Vlaamse havens aandoen.

Positieve ervaringen.

In het kader van dit project zijn vorig jaar de 3 tender-swath's WESTDIEP, WIELINGEN en WESTERSCHELDE opgeleverd en in dienst genomen. De komst van de WANDELAAR vormde het sluitstuk om het nieuwe beloodsingsconcept volwaardig op te kunnen starten. Na de eerste weken van inzet blijken de ervaringen door alle betrokken partijen over het algemeen zeer positief te zijn. De faciliteiten aan boord van het nieuwe moederschip worden als zeer comfortabel en duurzaam ervaren door al haar gebruikers. Ook voor de scheepvaart zijn die eerste indrukken positief.

Partnership en samenwerking

Goede samenwerking tussen alle partners is een essentiële factor in de succesvolle realisatie van dit project. Het partnership en de samenwerking tussen de vele partijen die betrokken waren in het volledige project vanaf de ondertekening van de beslissing door de Vlaamse regering, de bouw van de vaartuigen tot het in gebruik nemen van de vaartuigen was opmerkelijk:

 • De Vlaamse regering besliste op 14 mei 2009 om over te gaan tot de bouw van 4 moderne hoogtechnologische SWATH-vaartuigen;
 • De SWATH-vaartuigen werden via een PPS-structuur met de bank Belfius gefinancieerd; de WANDELAAR kost 61 miljoen euro;
 • De vaartuigen werden gebouwd op de Duitse Scheepswerf Abeking & Rasmussen;
 • De jollen aan boord van de WANDELAAR werden ontworpen door Camarc en gebouwd door Alnmaritec;
 • De eigenaar Wandelaar Invest verhuurt de opgeleverde vaartuigen voor een periode van 14,5 jaar;
 • De charterer en ISM operator VLOOT dab van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid, staat in voor de bemanning en het courante onderhoud.

Het vaartuig 'WANDELAAR'

De WANDELAAR is net zoals de drie tender-swath's ook een 'SWATH-type' vaartuig. SWATH is een Engels letterwoord en betekent Small Waterplane Area Twinn Hull. Een SWATH heeft net zoals een catamaran twee rompen. Het verschil is dat bij een SWATH de oppervlakte van de waterlijn zo klein mogelijk is. Door het volume van het schip dichtbij het wateroppervlak te beperken ondervindt het schip weinig invloed van golven, zelfs in hoge zee en bij hoge snelheden.

Het schip vaart net zoals de volledige vloot van de Vlaamse overheidsrederij, op zwavelarme brandstof. Samen met nog andere acties past de WANDELAAR ook perfect in het milieu-programma dat de Vlaamse overheidsrederij VLOOT voert.

De WANDELAAR en haar bemanning heeft volgende taken op zee:

 • Platform op zee om de vele bewegingen van de tender-swaths langs de WANDELAAR mogelijk te maken (aan- en afvoer van loodsen)
 • Platform voor de kleinste beloodsingsvaartuigen (jollen)
 • Tijdelijke huisvesting voor de loodsen
 • Coördinatie van de bewegingen binnen het beloodsingsgebied
 • Heli-winching area
 • Opvangplatform bij scheepsrampen (aanwezigheid klein hospitaal).

Vlaams minister Hilde Crevits: "Met de komst van De WANDELAAR is het nieuw beloodsingsconcept compleet. Vlaanderen beschikt nu over een veilige, efficiënte, milieuvriendelijke en moderne beloodsingsvloot. Het gaat om een aanzienlijke investering om de concurrentiële positie van de Vlaamse havens te versterken. Samen met alle betrokken collega's is de Vlaamse overheid een nieuwe weg ingeslagen met betrekking tot het beloodsen van schepen de komende periode. Alle middelen zijn nu beschikbaar om van het nieuwe systeem een succes te maken. Met deze opmerkelijke vaartuigen kan Vlaanderen ook haar maritieme troeven nog verder uitspelen." • Getijtafels • Vlaanderen kiest


  Vlaanderen kiest
 • Jaarboek MDK 2017


  Jaarboek MDK 2017

  Jaarboek MDK 2017 (PDF)
  Dit jaarboek biedt een overzicht van de activiteiten van MDK in 2017
 • MDK-Actueel


  MDK-Actueel 49

  MDK-Actueel 49 - maart 2019 (PDF 503 Kb)
  Nieuwe seinlichten Oostende, ISO-Certificaat Loodswezen, Digitale koers Loodswezen, Goed rapport van EMSA, Redeboot Schoneveld, Zwindijk verdwenen, Suppleties Knokke en De Haan, Blauwe Loper

 • Kaart MDK


  Kaart MDK
  Ontdek de verschillende locaties van MDK in Vlaanderen.