Nieuwe veerdienst in gebruik in Nieuwpoort


Veerboot 'De Nieuwe Visie' in Nieuwpoort

13 juli 2011 - NIEUWPOORT. Langs de havenpromenade in Nieuwpoort is vandaag het nieuwe veer 'De Nieuwe Visie' plechtig ingehuldigd. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. De veerboot zal voetgangers en fietsers gratis van de ene oever van de havengeul naar de andere meenemen. Belangrijk voor wie naar het werk of naar school wil, maar ook voor de vele toeristen aan de kust. 'De Nieuwe Visie' is één van de drie veerboten die ontworpen is samen met kunstenaar Roger Raveel. De twee andere veerboten worden sinds 25 juni ingezet in Oostende. Die nieuwe veerdienst is een groot succes. Op 17 dagen tijd hebben er ongeveer 22.000 mensen de oversteek gemaakt.

Het nieuwe veer 'De Nieuwe Visie' zal dagelijks varen van 's morgens tot 's avonds en is gratis. De veerboot (15 meter lang en 5 meter breed) kan 50 voetgangers en 20 passagiers met fietsen vervoeren. Het veer is toegankelijk voor mensen met een beperking en veilig voor gezinnen met jonge kinderen.

Voor Oostende en Nieuwpoort zijn er in totaal 3 veerboten. Kunstenaar Roger Raveel ontwierp een siertekening voor de scheepsrompen en gaf elke boot een klinkende naam: 'Het Rode Vierkant op de Zee', 'De Nieuwe Visie' en 'Roger Raveel'. 'De Nieuwe Visie' krijgt Nieuwpoort als thuisbasis en kost 640.000 euro. De andere twee veren hebben Oostende als thuishaven.

De aanmeerinfrastructuur voor 'De Nieuwe Visie' in Nieuwpoort bevindt zich langs de Paul Orban-promenade (de wandel- en fietsweg langs de havengeul) en op de rechteroever naast het natuurgebied IJzermonding (het vroegere militaire domein). De infrastructuur bestaat uit stalen pontons die ruim 30 meter lang en 10 meter breed zijn. Ze zijn vanaf de steigers bereikbaar via een veilige loophelling. De investering van de infrastructuur bedraagt ongeveer 2,2 miljoen euro.

De aanleginfrastructuur is gebouwd in opdracht van de afdeling KUST. De dab VLOOT, de reder van de Vlaamse overheid leverde de veerboten. De twee entiteiten maken deel uit van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Vlaams minister Hilde Crevits: "Nieuwpoort ontwikkelt zich de laatste jaren sterk. De jachthaven is een economische troef. De Vlaamse overheid werkt mee aan die ontwikkeling door allerlei investeringen: het jachtdok, het schiereiland Kromme Hoek, de heraanleg van het Loodswezenplein en de houten havenpromenade. In de toekomst volgt nog de verdere ontwikkeling van de havenzone. Deze nieuwe veerboot bevordert alvast de mobiliteit en de typische Roger Raveel-stempel is toeristisch een extra troef. De veerdienst zorgt voor een nuttige verbinding in het kader van de Kustfietsroute die de kustgemeenten verbindt. Het veer legt bovendien een link in de Kustwandelroute. Maar er is niet alleen de toeristische meerwaarde. Ook voor het woon-werk- en woon-schoolverkeer is ze belangrijk."

Raveel en DAB Vloot

Roger Raveel werkt al sinds eind de jaren tachtig samen met dab VLOOT. Raveel aanvaardde indertijd om het interieur van het nieuwe Loodswezengebouw op een artistieke manier in een context van ruimte en tijd te plaatsen. Raveel werkte daarvoor nauw samen met architect Marc Felix. Maar hij trok ook zelf op zee om de sfeer van boord van een schip te proeven en dat vertaalt zich perfect in het uitzicht van het Loodswezengebouw. De band met Oostende en met dab VLOOT zijn meer dan ooit visueel verankerd in het havengebied. • Volg ons op sociale media


 • Getijtafels • ZEE VAN NIEUWS

  Schrijf u in op onze maandelijkse nieuwsbrief.
  * Verplicht veld • Cijfers MDK 2019


  Cijfers MDK 2019

  Cijfers MDK 2019 (JPG)
  De cijfers van MDK in 2019.
 • MDK-Actueel


  MDK-Actueel 50

  MDK-Actueel 50 - juni 2019 (PDF 614 Kb)
  Onbemand vaartuig, Energy Observer, Boeienplein naar Kallo, Hydrografische metingen, LIVEX, Veiligheidspost Knokke, Stormvloedkering Nieuwpoort, Blauwe Loper

 • Kaart MDK


  Kaart MDK
  Ontdek de verschillende locaties van MDK in Vlaanderen.