VLOOTredders in nieuwe outfit

Vlootredders in hun nieuwe outfit

Vlootredders in hun nieuwe outfit

Vorig jaar onderging de reddingsdienst op zee een historische reorganisatie. Er  werd sinds dan ook geïnvesteerd in nieuwe opleidingen en middelen om de reddingsdienst, die sinds 1838 in de schoot van de overheid vanuit Oostende opereert, verder te verstevigen.

De VLOOTredders werden onlangs ook uitgerust met nieuwe waterdichte pakken die ook hun eigen veiligheid extra moeten waarborgen in de meest extreme weersomstandigheden.

De nieuwe SOLAS immersion/anti-exposure pakken werden daarom niet alleen voorzien van PLB’s (Personal Locator Beacon), maar ook van multifunctionele strobe lights (met automatische zeewateractivering) en reddingsvesten. Helmen met een ingebouwd communicatiesysteem en antislip duikhandschoenen vervolledigen de uitrusting.

De twee VLOOTvaartuigen die ingezet worden voor reddingen (TUIMELAAR EN GRAMPER), zijn naast hun standaarduitrusting ook voorzien met homing device toestellen om PLB’s op te sporen.

Op deze wijze kan, meer dan ooit voordien, op een nog veiligere en doelgerichte manier aan reddingen op zee gedaan worden.

MDK-Actueel 25 is er

Het maartnummer van de MDK-Actueel is er vers van de pers. Wie de MDK-Actueel op papier ontvangt, mag deze elk moment in zijn brievenbus verwachten. De digitale versie is sinds vandaag ook beschikbaar op de website van MDK.

Inhoud:

MDK-Actueel 25

MDK-Actueel 25

  • ROGER RAVEEL
  • SCHEEPVAARTPOLITIE EN VLOOT
  • VEILIGHEID WESTERSCHELDE
  • OPLEIDING LOODSEN
  • PROEFOPSTELLING NIEUWPOORT
  • EXPO STORMS
  • BLAUWE LOPER

26 miljoen euro voor kustveiligheid in 2013

Dit jaar gaat er 26 miljoen euro naar investeringen in kustveiligheid. Het gaat om belangrijke werken in het kader van het Masterplan Kustveiligheid, een plan om de kust tegen zware stormen te beschermen. Het grootste werk dit jaar zijn zandopspuitingen in Oostende. Vlaams minister Crevits heeft de provincie- en gemeenteraadsleden in Brugge uitgenodigd voor een informatiemoment over het Masterplan Kustveiligheid. Minister Crevits roept op tot een goede samenwerking om te komen tot een sterke en veilige kust.

Het Masterplan Kustveiligheid is van groot belang voor de tien kustgemeenten. In dat plan staan alle noodzakelijke ingrepen en alternatieven om een sterke en veilige kust te creëren. Alle gemeentebesturen werden betrokken bij de opmaak van het plan en  hebben zich er principieel mee akkoord verklaard.   Voor de nieuwe schepenen en raadsleden is het nuttig om kennis te maken met de plannen voor de beveiliging van de inwoners van hun gemeente.

Ook in 2013 wordt er fors in kustbeveiliging geïnvesteerd. Vlaams minister Crevits : “Dit jaar investeren we 26 miljoen euro in de zeewering. In Oostende is het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) gestart met de bouw van een stormmuur op de Oosteroever. Nog in Oostende staat de verhoging en de verbreding van de stranden op het programma tussen het groeistrand en Raversijde, het grootste project voor dit jaar. De plannen voor de uitbouw van de zeedijk in Wenduine zijn in opmaak en de opdracht voor die werken komt nog dit jaar op de markt. In Nieuwpoort is een proefopstelling geplaatst voor het bestuderen van de stormvloedkering in de havengeul en in Koksijde worden de zeewerende duinen versterkt.”

Minister Crevits pleit voor een goede samenwerking en eendracht met de gemeentebesturen en het provinciebestuur om de volgende jaren met het Masterplan Kustveiligheid aan de slag te gaan. Minister Crevits :  “De gemeenten zijn goed geplaatst om niet alleen de eigen inwoners te informeren, maar bovendien de duizenden vakantiegangers en recreanten te overtuigen van de noodzaak en de zin van deze werken. Wij investeren in zeewering en creëren een sterke en een veilige kust. Maar dat is niet het enige. Op veel plaatsen en vaak samen met de gemeentebesturen scheppen wij door deze werken nieuwe kansen voor het toerisme”, besluit minister Crevits.

Doopplechtigheid ZEESCHELDE tussen de sneeuwvlokken

Doop zeescheldeOp maandag 11 maart 2013 werd de multifunctionele boeienlegger ZEESCHELDE officieel in gebruik genomen aan het Kattendijkdok. Ilse Hoet, Vlaams Permanent Commissaris van Toezicht op de Scheldevaart en hoofd van de afdeling Haven- en Waterbeleid van de Vlaamse overheid, doopte het schip in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, havenschepen Marc Van Peel en tal van maritieme partners, zowel vanuit Vlaanderen als Nederland.

Vooraleer de champagne tussen de sneeuwvlokken door over de romp te laten vloeien, gaven Ilse Hoet en minister Hilde Crevits voor de talrijke aanwezigen een speech in de theaterzaal van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Met enkel dames op het podium werd ook een knipoog gemaakt naar de net voorbije internationale vrouwendag.

De ZEESCHELDE is verantwoordelijk voor de vaarwegmarkering op de Schelde, die bestaat uit het onderhouden en optimaliseren van meer dan honderd boeien en installaties op de rivier. Daarnaast kan het schip meewerken aan reddingsacties en andere overheidsopdrachten in het kader van veilig en vlot scheepvaartverkeer op zich nemen. Brandbestrijding en het ruimen van olieverontreiniging behoren tot dit pakket.

De ZEESCHELDE opereert hoofdzakelijk vanuit thuishaven Antwerpen, maar ze is ook een volwaardig gecertificeerd zeeschip. Door op deze manier te bouwen, past het vaartuig perfect in het VLOOT-efficiëntieplaatje. Een uitwisselingsmogelijkheid met de ZEEHOND of de ZEETIJGER is zodoende structureel aanwezig, terwijl ze in tegenstelling tot haar voorganger, op een volwaardige manier multifunctioneel kan ingezet worden.

Na de doopplechtigheid aan het schip, konden de ongeveer 150 aanwezigen napraten met een drankje en een hapje in het zeer stijlvolle Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Iedereen kon zich daar ruimschoots opwarmen vooraleer de helse avondspits te trotseren.

Kunst aan boord van de WANDELAAR

kunstfoto van William De Vlaminck

Foto van William De Vlaminck

Op vraag van de VLOOTbemanning en de loodsen, werd een initiatief op gang getrokken om het kale interieur van de WANDELAAR aan te kleden. Het doel was om het schip binnenin een sfeervollere toets te geven.
Een aantal loodsen onder hen hebben een speciale hobby. Tijdens hun vrije momenten doen zij aan fotografie. Elk hebben zij hun specialiteit en interesse; natuur, dieren, mensen, landschappen, … Loodsen kapt. William De Vlaminck (zeeloods), kapt. Wim Pandelaers (zeeloods) en kapt. Frank Snyckers (kustloods) bezorgden heel wat van hun werk aan de jury. Kapt. Marc Boterberg, kapt. Denis De Ridder, hoofdscheepstechnici Stefaan Rabaey en Kristiaan Vande Walle kozen uiteindelijk de beelden om op te hangen.

De foto’s werden ingekaderd om aan boord van de WANDELAAR op te hangen. Dit gebeurde tijdens de driewekelijkse bevoorrading van het vaartuig op donderdag 28 februari 2013. Deze prachtige beelden hangen in verschillende gemeenschappelijke ruimten.

Meer beelden vindt u hier