Start werken nieuwe fiets- en wandelbrug ‘Het Wrakhout’ in Wenduine

simulatie brug 'Het Wrakhout'

simulatie brug ‘Het Wrakhout’

Vanaf maandag 6 mei start in de wijk Harendijke in Wenduine het heien van de paalfunderingen voor de nieuwe brug ‘Het Wrakhout’ over de tramlijn en de Koninklijke Baan. De brug zal de fietsers, de voetgangers en de strandbezoekers een verkeersveilige oversteek bieden. Het nieuwe bouwwerk zal letterlijk en figuurlijk een brug slaan tussen polders en duinen en de gebruikers leiden naar een panoramisch hoogtepunt met uitzicht op zee, op het duingebied en de Uitkerkse Polders.

Langs de Koninklijke Baan tussen Wenduine (De Haan) en Blankenberge bevindt zich een uitgestrekt duingebied. Landinwaarts liggen de Uitkerkse Polders die aansluiten op kampeerterreinen en een woongebied. Enkele jaren geleden zijn in het hele gebied de duinen versterkt, bijkomend beplant en van nieuwe paden voorzien. Om de recreanten op weg naar strand en zee te begeleiden is toen een duinovergang gebouwd, een houten trapconstructie.

Vakantiegangers en hun kinderen moeten vanaf de kampeerterreinen en het woongebied de drukke Kustweg oversteken en daarbij nog een dubbel spoor van de Kusttram. Om voor alle gebruikers voor een verkeersveilige oversteek te zorgen, wordt nu de brug ‘Het Wrakhout’ gebouwd, een brug voor voetgangers en fietsers die er heel bijzonder zal uitzien”, licht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits toe.

De brug wordt gebouwd in een gebied met hoge landschappelijke waarde en bijzondere natuurwaarden. Daarom is gekozen voor een constructie die niet alleen functioneel is, maar ook een architecturale uitstraling heeft. In overleg met de Vlaamse Bouwmeester en het gemeentebestuur van De Haan werd de ontwerpopdracht toegewezen aan het bureau West 8 – Urban Design & Landscape Architecture.

De eigenzinnige architectuur zal een ononderbroken contact realiseren met de zeewind, het opwaaiende zand en de zilte sfeer van strand en zee. De houten constructie zal er willekeurig en chaotisch uitzien en daardoor verwijzen naar aangespoeld wrakhout dat in de duinen ligt.

Langs de Koninklijke Baan loopt de Kustfietsroute, dat is een veilige verbinding tussen de badplaatsen. Voor het onthaal van fietsers zijn er knooppunten voorzien. De brug ‘Het Wrakhout’ zal mooi passen in deze route. Er zullen stopplaatsen voor fietsers aangelegd worden aan de voet van de brug en op de top van de duinen. Daar komen informatieborden en fietsenstallingen en er is gelegenheid tot beleving van het kustlandschap. De brug zal ook passen in de Kustwandelroute”, aldus minister Crevits.

De afdeling KUST van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust verkreeg vorig jaar de bouwvergunning en heeft de werken aanbesteed. De kostprijs van de brugoversteek bedraagt 2 miljoen euro.  Op 18 februari zijn de rooiwerken gestart op de bouwplaats. Vanaf 6 mei kunnen de paalfunderingen geplaatst worden en nog voor het bouwverlof zouden de funderingsblokken en de eerste betonnen portieken afgewerkt zijn. De brug zelf wordt grotendeels in een atelier gebouwd. In het najaar kan dan de montage op de werf zelf aanvatten. Als alles volgens planning verloopt, zal de brug afgewerkt zijn tegen het einde van het jaar.

“Deze nieuwe brug zal veiligheid, mobiliteit, natuur, zeewering, landschapsbeleving, zachte recreatie en cultuur met elkaar verzoenen. Door de bijzondere aanblik zal de brug een opvallende en veelbesproken baken zijn halfweg Blankenberge en De Haan-Wenduine langs de Koninklijke Baan, de route van de Kusttram en de Kustfietsroute”, besluit Vlaams minister Hilde Crevits.

Kom en test de FloodAware Doe-stations

doe-stationOp zaterdag 4 mei kunnen zowel jong als oud de gloednieuwe Doe-stations over zeewering, overstroming en klimaatsverandering testen tijdens de Week van de Zee. Het educatief pakket werd door Horizon Educatief ontwikkeld op vraag van de afdeling KUST. Al doende worden de kinderen bewust van de risico’s van klimaatsverandering maar ze leren ook wat er tegen gedaan wordt of wat ze zelf kunnen doen.

Plaats van afspraak: Horizon Educatief – Duin en Zee – Fortstraat 128 – Oostende
Deelnemen is gratis maar vooraf inschrijven via info@horizoneducatief.be of 059 32 21 83 is verplicht. De Doe-stations zijn geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 9 jaar. Maximum 20 deelnemers.

Vacature loodsdienstplanner

De DAB Loodswezen is op zoek naar een loodsdienstplanner. Solliciteren kan nog tot en met 21 april 2013.

jouw functie

Je zorgt ervoor dat elk te beloodsen vaartuig tijdig de juiste loods aan boord krijgt. Dit doe je door de loodsbestellingen van de kapiteins of agenten te ontvangen en elektronisch te verwerken. Je wijst de juiste loods toe aan het juiste schip. Je houdt daarbij de loodsen steeds op de hoogte. Je plant het vervoer van de loodsen naar de vertrek- en aankomstplaatsen.

jouw profiel

  • Je hebt een diploma hoger secundair onderwijs;
  • Je bent bereid te werken in een volcontinu systeem (365 dagen op 365, 24 uur op 24)
  • Je hebt goede plannings- en coördinatievaardigheden
  • Je bent een echte teamspeler;
  • Je blijft kalm en rustig onder verhoogde werkdruk.

Meer info over deze vacature op de website van jobpunt Vlaanderen