Vlaamse Havendag groot succes

Zo’n 75.000 mensen hebben op 22 september de derde Vlaamse Havendag bezocht.  Bedoeling was het brede publiek vertrouwd te maken met de veelzijdigheid van het havengebeuren. Als belangrijke partner kon MDK uiteraard in de vier Vlaamse havens niet ontbreken.

In Antwerpen was MDK aanwezig met een uitgebreide infostand aan de werf van de Deurganckdoksluis. In totaal bezochten naar schatting 22.000 bezoekers de werf van de sluis die met een lengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van 17,80 meter de grootste ter wereld wordt. Ook minister president Kris Peeters en minister Hilde Crevits kwamen een kijkje nemen op onze stand.

In Zeebrugge bezochten 1.636 personen de ZEETIJGER.

In de haven van Gent werden zowel de veerboten van Langerbrugge als Terdonk in het programma betrokken, en was ook de ZEESCHELDE afgemeerd. Deze laatste kreeg 516 bezoekers over de vloer maar kon plaatselijk niet op tegen het bijzondere succes van de LIEVEN BAUWENS (veerboot Langerbrugge) die, af en toe ondersteund door een percussieband, 5.600 bezoekers aan boord nam en autovrij naar de overkant bracht. Een 1.800 voetgangers en fietsers en nog 650 wagens lieten zich in Terdonk aan boord van de WILLEM I meevoeren. 

In Oostende kreeg TER STREEP 1.210 bezoekers aan boord. Het MRCC kreeg ook meer dan duizend bezoekers over de vloer.

MDK op de Vlaamse Havendag

Na de succesvolle edities van 2008 en 2011 zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge op zondag 22 september hun deuren weer open.

In samenwerking met de Vlaamse overheid organiseren ze dan de derde Vlaamse Havendag, waar jong en oud een unieke blik krijgen achter de schermen van de Vlaamse havens. Kom gerust eens kijken!

MDK is ook deze editie goed vertegenwoordigd.

Oostende

MRCC (Maritiem Reddings en Coördinatiecentrum)

Maritiemplein 3
Wat als er een man overboord valt? En wat gebeurt er als er brand uitbreekt op een schip op zee? Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Na alarmering verwittigt het MRCC de nodige kustwachtpartners. Het MRCC is onderdeel van de afdeling Scheepvaartbegeleiding van de Vlaamse overheid. Op de eerste verdieping kom je meer te weten over het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de kustwacht, het kustweerbericht en andere boeiende zaken. Op de tweede verdieping geven we in de crisisruimte uitleg over de algemene werking van het MRCC. We besluiten met een bezoek aan de werkvloer.

Bezoek aan schip ‘Ter Streep’

Maritiemplein (einde Wandelaarkaai – Vismijnlaan)
Op de Vlaamse Havendag willen VLOOT (reder gespecialiseerd in overheidsvaartuigen) en de Vlaamse hydrografie (afdeling Kust – exploitant) het publiek laten kennismaken met de hyrografische metingen die uitgevoerd worden aan boord van Ter Streep. Ter Streep wordt ingezet op de Noordzee en de toegangswegen tot de Westerschelde en is uitgerust met de meest moderne hydrografische apparatuur. De meetgegevens worden onder meer gebruikt om de zee te monitoren en zeekaarten op te maken.

Antwerpen

Deurganckdoksluis Infotent  

Werf Sint-Antoniusweg – Haven 1721 – 9130 Doel
De jongste jaren doen megacontainerschepen met een lengte van 360 m en meer regelmatig de haven aan. De schepen worden groter en groter. Dit is een hele uitdaging voor het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse overheid.

Wil je weten hoe de grootste containerreuzen naar Antwerpen varen? Of ben je benieuwd naar de nieuwe beloodsingsvloot? En naar de Schelderadarketen? Kom dan naar de grote infotent op de bouwwerf van de Deurganckdoksluis. Het agentschap MDK vertelt je hoe loodsen, verkeersbegeleiders, hydrografen en nog een heleboel anderen instaan voor een veilige en vlotte vaart op de Schelde.

Zeebrugge

Bezoek Zeetijger

Noordelijk Insteekdok, 8380 Zeebrugge
Op de Vlaamse Havendag laat VLOOT het publiek kennismaken met de “ZEETIJGER”. Deze boeienlegger staat in voor het uitzetten van de ca. 150 boeien op zee, maar kan heel wat meer dan dat.

Gent

Veer Langerbrugge – Make-Music Power Percussion Band

Veer Langerbrugge & Eilanderskaai 9, 9000 Gent
Op het Langerbrugge-eilandje, aan de jachthaven, word je opgewacht door de leden van de Make-Music Power Percussion Band. Zij brengen op hun eigen speelse en enthousiaste manier een mix van Afrikaanse en Europese ritmes. Daarvoor gebruiken ze instrumenten vanuit de hele wereld (djembés, doundouns, timbales, bongo’s…). Laat je oppeppen door hun pompend ritmisch geweld! Make-Music springt ook af en toe met jou op de autovrije overzet, je bent dus gewaarschuwd!

Bezoek het schip De Zeeschelde

Veer Langerbrugge, dok 1060, 9000 Gent
Het nieuwe schip De Zeeschelde staat in voor de vaarwegmarkering op de Schelde. Dit schip van VLOOT  zorgt voor het onderhoud en de optimalisatie van meer dan honderd boeien en installaties op de rivier. Daarnaast kan het schip meewerken aan reddingsacties en garandeert het een veilig en vlot scheepvaartverkeer indien nodig (met brandbestrijding en het ruimen van olieverontreiniging).

Meer info op www.vlaamsehavendag.be

doop PIERRE PETIT

Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer

Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer

Op dinsdag 17 september werd langsheen de Antwerpse Scheldekaaien het nieuwe VLOOTvaartuig PIERRE PETIT gedoopt. Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer  brak de champagnefles in één vlotte beweging. De plechtigheid ging door in de cruiseterminal die door de Stad Antwerpen ter beschikking was gesteld geworden. 

De PIERRE PETIT werd gebouwd in Spanje en zal ingezet worden voor hydrografische metingen op de Schelde en onderzoek gevoerd voor het waterbouwkundig labo van Borgerhout. Het meet 23 m lang en 6,5 m breed en ligt 1,3m diep. Het schip is uitgerust met de nieuwste apparatuur om haar taken te volbrengen en zal met haar 22 knopen en catamaranprofiel ook een ruimer gebied kunnen bevaren.

Voorafgaand aan de doop benadrukte schepen Marc Van Peel het belang van het schip voor de Schelde en belichtte hij ook de belangrijke inspanningen die de meter steeds op zich nam ter ondersteuning van de Scheldeverdiepingen en de negotiaties met Nederland. De doop van de PIERRE PETIT en haar deelname aan de parade in het kader van de 150 jaar-viering van Schelde Vrij volgende zaterdag kan niet symbolischer zijn.

Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het agentschap voor maritieme dienstverlening en kust, ging in zijn speech in op de kenmerken van het vaartuig zelf en de goede samenwerking tussen de verschillende diensten die tot dit nieuwbouwvaartuig hebben geleid. Hij refereerde ook, met een kwinkslag, naar de kritische vragen die de toekomstige meter steeds stelde, toen zij als Vlaams minister van financiën en begroting in het verleden ook over investeringen en begrotingen van het toenmalige zeewezen ging.

Wivina Demeester gaf vervolgens mee hoe ze de aanloopperiode naar deze dag had ervaren. Van het moment dat haar de vraag gesteld werd om meter te worden tot de keuze van hoed en haar zoektocht om meer te weten te komen over de persoon achter de naam die haar metekind zal dragen.

Na de doopplechtigheid maakte de meter een tocht op de Schelde waarbij gezagvoerder Sven Beyers haar zelf ook even het roer in handen gaf.   De ZEESCHELDE zorgde ondertussen voor een indrukwekkend waterspektakel terwijl de SPN 14 (ingezet binnen het partnerschap dat VLOOT heeft met de scheepvaartpolitie) de PIERRE PETIT begeleidde.
Tijdens de receptie, waar ook vele kustwachtpartners, klanten, stakeholders en collega’s uit de Vlaamse overheid bij aansloten, brachten nog tal van genodigden een bezoek aan het vaartuig.

Top Gemeenschapsonderwijs op bezoek bij VLOOT

Top Gemeenschapsonderwijs op bezoek bij VLOOTOp vrijdag 13 september bezochten Raymonda Verdyck (afgevaardigd bestuurder GO!)  en Dirk Mechelaere (afdelingshoofd algemene zaken  GO!) VLOOT in het kader van de reeds lang lopende samenwerking tussen VLOOT en de maritieme scholen die, op de Hogere Zeevaartschool, het Koninklijk Werk IBIS en de VDAB-opleidingen na, alle ressorteren onder het Gemeenschapsonderwijs. Mevrouw Verdyck en de heer Mechelaere brachten ook een bezoek aan de WANDELAAR, waar ze ontvangen en rondgeleid werden door kapt. Dennis Brys. Voor Dirk Mechelaere, die eerder nog de personeelsdienst van VLOOT had geleid, betekende dit ook een weerzien met een aantal ex-collega’s. Voor mevrouw Verdyck was het vooral een nieuwe kennismaking met de maritieme wereld waarin velen van de afgestudeerden van het maritieme onderwijs een lange en uitdagende loopbaan uitbouwen.

De maritieme scholen van het GO!  zijn: CVO Deurne, De Avondschool Oostende, het Maritiem Instituut Mercator en het KTA Zwijndrecht (Cenflumarin).

Bemanning veer Terdonk redt 2 jonge personen uit het water

veerboot Willem IZondagmorgen 8 september merkte de bemanning van de WILLEM I  tijdens hun veerdienst aan Terdonk  in Gent plots 4 jonge personen ter hoogte van de veerhaven op.

Toen onmiddellijk daarop 2 van de 4 in het kanaal sprongen en ze vaststelden dat ze niet meer op eigen kracht op het droge geraakten, brachten gezagvoerder Jean-Pierre West en zijn collega Reinhard Pamperl de Willem I onmiddellijk bij de drenkelingen.

Samen konden ze met de hulp van de speciale ‘man-over-boord-ladder’ de 2 jongelui uit het water halen.

De gehele operatie, vanaf vaststelling tot redding, nam amper 10 minuten in beslag.  De scheepvaartpolitie kwam zelf ook ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.

MDK op opendeurdag Waterbouwkundig Laboratorium

Op 29 september 2013 gooit het Waterbouwkundig Laboratorium de deuren nog eens open. Tijdens de opendeurdag zal je een schaalmodel van de haven van Zeebrugge kunnen bezoeken, de sleeptank in werking zien, meevaren in één van de simulatoren en nog veel meer. Je bent van harte welkom van 10u00 tot 17u00.

MDK zal hier met een infostand staan.

adres: Berchemlei 115, 2140 Antwerpen – Borgerhout

www.waterbouwkundiglabo.be

flyer opendeurdag

Gepensioneerde zeeloodsen bezoeken WANDELAAR

Bezoek gepensioneerde zeeloodsen aan WANDELAAROp initiatief van kapt. Jan Vanleke (LSVO) brachten een 20-tal gepensioneerde zeeloodsen op 5 september een bezoek aan de WANDELAAR die op dat moment de haven van Oostende was binnengevaren voor de periodieke bevoorrading (3-wekelijks).

Directeur operations kapt. Herman Van Driessche en operations manager kapt. Kevin Depuydt begeleidden hen samen met kapt. Denis De Ridder en zijn bemanning.

De bezoekers, voor wie het contrast met de ‘oude loodsboten’ uiteraard zeer opvallend was, waren achteraf bijzonder lovend over het schip en de recente verwezenlijkingen binnen VLOOT.

Foto’s van het bezoek van de gepensioneerde zeeloodsen aan de WANDELAAR

Regional meeting Suscod

16 september 2013 – Oostende
Making waves: over Vlaamse Baaien en Nederlandse Delta’s

Onder leiding van Nic Balthazar – Vlaams filmmaker en klimaatactivist – wordt er op inspirerende wijze kennis uitgewisseld over de geïntegreerde kustontwikkeling in Nederland en België. Carl Decaluwé, Gouverneur Provincie West-Vlaanderen; Emmy Bolsius, Directeur Deltaprogramma Kust en Jeroen Casaer, Europese Commissie – DG Environment, nemen u mee in de ontwikkelingen rondom duurzame oplossingen voor een veilige en aantrekkelijke kust.

Dit congres is een van de regional meetings die het Europese Interreg IVB ‘SUSCOD’ project organiseert rond ICZM. Op 6 november 2013 vindt de afsluitende conferentie plaats in Nederland. SUSCOD staat voor Sustainable Coastal Development en loopt nog tot eind 2013

Programma: Making Waves 16 september 2013 (pdf)