ex-ZEELEEUW nu officieel in gebruik genomen te Mombassa

MTAFITI (ex-ZEELEEUW)Op maandag 27 januari 2014 werd RV MTAFITI (ex-ZEELEEUW) officieel in gebruik gesteld door Uhuru Muigai Kenyatta, de president van Kenia.

Het schip werd in 2013 overgedragen aan de Keniaanse overheid om ingezet te worden voor wetenschappelijk onderzoek op zee.

De ZEELEEUW kwam in 1977 in de vaart als LOODSBOOT 2 en was van 2000 tot 2012 als ZEELEEUW het platform van waarop tal van wetenschappelijke onderzoeken gebeurden voor de Vlaamse kust.

Het wordt nu ingezet door het Kenya Marine and Fisheries Research Institute (www.kmfri.co.ke)

Reddingsactie in Vlissingen met medewerking van VLOOT

DEURLOOTer hoogte van de Songaboei was op 13 januari 2014 omstreeks 13.45 uur een passagier van de veerboot Breskens-Vlissingen overboord gevallen. Alle beschikbare kleine vaartuigen uit de buurt werden ingeschakeld om mee te helpen bij het opsporen van de drenkeling.

De bemanningen van de HONTE (schipper Bernard Moreau, motorist Pascal De Zaeyer, matroos Dirk Corveleyn) en van de DEURLOO (schipper Mario Vercoutter, motorist Jacob Albregtse, matroos Mario Byn) zijn om 13.50 uur uitgevaren om deel te nemen aan de reddingsactie naar aanleiding van de MOB-melding.

Vanuit de lucht werd assistentie verleend door een helikopter en het kustwachtvliegtuig. Het Nederlandse politievaartuig P42 fungeerde als OSC-vaartuig (On Scene Commander) tijdens de zoekactie. De drenkeling werd uiteindelijk rond 14.55 uur opgepikt door een RIB van de Nederlandse Reddingsdienst. Reanimatie mocht niet meer baten.

De HONTE was om 14.50 uur terug beschikbaar voor beloodsingsopdrachten. De DEURLOO was eerder door het Nederlandse politievaartuig P42 bedankt voor de verleende diensten en kon daardoor de beloodsingen vroeger hervatten. KLPD bedankte VLOOT voor de snelle inzet en professionele aanpak.

VLOOT samen met kustwachtpartners als wakend oog bij de succesvolle nieuwjaarsduik in Oostende

nieuwjaarsduik oostendeOp 4 januari 2014 ging in Oostende de jaarlijkse nieuwjaarsduik door. Dit jaar namen zo’n 10 000 personen deel. VLOOT was er, in partnership met de douane en de scheepvaartpolitie, aanwezig als wakend oog. De reddingsboot TUIMELAAR, de SPN-15, de SPN-12 en de douaneboot bleven dicht onder de kust om samen met de organisatoren en het MRCC alles in goede banen te leiden.

Sfeerbeelden via de volgende links:

Alertheid van Antwerpse SPN-bemanning!

SPN-14Op 28 december 2013 rond 18.30 uur belandde een rolstoelpatiënt in de Schelde ter hoogte van Scheldekaai 20. De SPN-14 lag op dat moment stand-by tegen de kaai terwijl de ploegen van de Scheepvaartpolitie elkaar aflosten.

Toen er hulpgeroep kwam vanop de kaai, hebben schipper Marc Schuddinck en Mario Gunst van de SPN-14 onmiddellijk een team gevormd met schipper Aimé Jacobs van een ander vaartuig om de man uit het water te redden.

Zij verwittigden direct SPN en de hulpdiensten. Dankzij hun alertheid, kon deze man levend uit het water gehaald worden. SPN feliciteerde VLOOT voor de professionele aanpak.