Studenten watermanagement bezoeken verkeerscentrale Zandvliet

Op 25 maart 2014 bezochten kandidaten  ‘Advanced master of Technology for Integrated Water Management’ de verkeerscentrale Zandvliet van afd. Scheepvaartbegeleiding. Dit cursuspakket wordt ingericht door de Universiteit Antwerpen samen met de UGent en de AMA (Antwerp Maritime Academy). Binnen dit pakket verzorgen de Hogere Zeevaartschool een keuzemodule  ‘Water & Shipping’ samen met het Waterbouwkundig Laboratorium van Borgerhout.

Studenten ‘Advanced master of Technology for Integrated Water Management’ bezoeken verkeerscentrale Zandvliet

Studenten ‘Advanced master of Technology for Integrated Water Management’ bezoeken verkeerscentrale Zandvliet

De studenten kregen een uitvoerige uitleg over de werking van verkeerscentrale Zandvliet.

 

Extra veerboot in Langerbrugge tijdens wegenwerken in de haven van Gent!

Veerboot Lieven BauwensOp maandag 31 maart 2014 start in opdracht van het Havenbedrijf Gent de heraanleg van de Geeraard Van den Daelelaan. Het einde van de werken is voorzien in het voorjaar 2015. VLOOT zal in die periode een extra veerboot inzetten te Langerbrugge, tijdens de spitsuren.

De verdubbeling zal vanaf de start van de werken doorgaan:

  • van 07.00 uur tot 09.00 uur
  • van 12.00 uur tot 14.00 uur
  • van 16.00 uur tot 18.00 uur

Dit enkel op werkdagen. Tijdens de weekends, feestdagen en de schoolvakanties wordt niet verdubbeld. De veerdienst in Terdonk (op amper 4 km van Langerbrugge) blijft zoals steeds een handig alternatief.

Voor info over de veerdiensten in Gent – zie Langerbrugge & Terdonk.

MRCC bezoekt reddingsdienst Blankenberge VBZR

Op 24 maart bracht het MRCC een bezoek aan de collega’s van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR). Het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum staat in voor de organisatie van de redding op zee voor onze kust. Het is ook het MRCC die de zoemers van VBZR activeert bij een noodgeval.Na een korte presentatie over het ontstaan van de vrijwillige reddingsdienst was het tijd voor wat actie op zee: een tochtje aan boord van de reddingsboten, die in geval van nood door het MRCC worden uitgestuurd.  Er werd een demo gegeven van de wendbaarheid van de reddingsboot ‘Sterken Dries’ en de voordelen van een waterjetvoorstuwing (oa. stranden is mogelijk) werden getoond. Ook het principe van de ‘drifter’ (om makkelijk kracht en richting van de stroming te meten) en het aan boord nemen van een slachtoffer konden de mensen van het MRCC live meemaken.

Demo over reddingen op zee

Demo over reddingen op zee

Demo reddingsmateriaal VBZR

Demo reddingsmateriaal VBZR Demo reddingsmateriaal VBZR

Na de korte demo op zee werd nog wat nagepraat in het reddingsstation. Op deze manier leren de bemanning van VBZR en de mensen van het MRCC elkaar wat beter kennen, wat alleen maar kan resulteren in een nog betere en meer veilige samenwerking in de toekomst, want nu krijgt de VHF-stem ook een gezicht.

bezoek MRCC aan VBZR

bezoek MRCC aan VBZR

WANDELAAR is trainingsplatform voor brandweer

Brandweer oefent op WANDELAAROp initiatief van één van de partners in het MIRG EU (Maritime Incident Response Group) – Brandweer Gent – krijgen 36 man een opleiding rond een ship-to-ship overstap aan boord van de WANDELAAR in het kader van het MIRG EU-programma waarbij ze aangesloten zijn. Het MIRG is een partnerschap tussen brandweerkorpsen in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Engeland. Zij bundelden hun krachten om samen MIRG-teams op te richten die speciaal getraind en uitgerust zijn om incidenten aan boord van schepen te helpen bestrijden.

Een eerste groep met 9 vertegenwoordigers van de Vlaamse partners (brandweerkorpsen Gent, Beveren en Antwerpen) werd op 17 maart 2014 via de tenderswath naar de WANDELAAR (die zich op een 12-tal mijl uit de kust bevond) begeleid door operations manager kapt. Kevin Depuydt. Naast de ship-to-ship oefening via een jol (met VLOOTbemanning als begeleiders/rescue team) en de loodsladder, werden nog een aantal additionele veiligheidsprocedures uitgetest en de typische brandtechnische systemen aan boord besproken en toegelicht. Om de training zo realistisch mogelijk te maken, werd een redding/evacuatie gesimuleerd van een bewusteloze persoon uit één van de torpedo’s van de WANDELAAR.

Deze unieke samenwerking en ervaringsuitwisseling tussen VLOOT en de brandweerkorpsen Antwerpen, Gent en Beveren, zullen ongetwijfeld bijdragen tot het specialisme in maritieme incidentbestrijding dat essentieel is voor de veiligheid van mens en omgeving in en rond de havens.  Op 18, 19 en 24 maart worden nog 3 andere groepen van 9 personen verwacht voor deze training.  Beelden van de lesdag van 17 maart vindt u hier.

Oefening Nood-en Interventieplan Noordzee

oefening Nood-en InterventieplanOp 19 maart vond een grootschalige oefening Nood-en Interventieplan Noordzee plaats. In het opgestelde scenario was er een ontploffing en brand in de machinekamer van een cruiseschip, de m/s Disaster, een vaartuig met 5660 personen aan boord (4333 passagiers, 1366 bemanningsleden en 1 loods).

Het was de bedoeling om het Algemeen Nood en Interventieplan Noordzee uit te testen en de samenwerking tussen de verschillende  disciplines.  In de praktijk te beoordelen. Er was een CP OPS (Commandopost Operations) in de crisisruimte van het MRCC en het  coördinatiecomité  dat instaat voor de beleidscoördinatie onder leiding van de gouverneur. Sowieso zijn oefeningen bij noodplannen bijzonder waardevol en nuttig. Alle partners van de kustwacht hebben ongetwijfeld veel opgestoken van deze oefening en nu is het de bedoeling om de noodplanning verder te verfijnen met de gegeven feedback.

Nadia Bos wordt het nieuwe afdelingshoofd voor Scheepvaartbegeleiding

Nadia Bos wordt aangesteld als nieuw afdelingshoofd bij de afdeling Scheepvaartbegeleiding. Momenteel werkt zij als hoofd van het team Vlaamse hydrografie bij de afdeling Kust. Wij wensen haar alle succes bij deze nieuwe job, die zij vanaf april zal opnemen.

Het huidige waarnemend afdelingshoofd, Lieven Dejonckheere wordt afdelingshoofd bij afdeling Zeekanaal van Waterwegen en Zeekanaal.

MIRG te gast op WANDELAAR

2014_03_17_mirg_wandelaarOp 17 maart 2014 was het MIRG-team (Maritime Incident Response Group ) te gast op de Wandelaar. Nautisch dienstchef Kevin Depuydt (DAB Vloot) stond in voor de deskundige rondleiding en onthaal aan boord van de Wandelaar. Kapt; Réjane Gyssens, nautisch dienstchef MRCC  was door het MIRG-team uitgenodigd om de oefeningen te evalueren en MRCC-procedures  ‘brandbestrijding aan boord van vaartuigen’ verder uit te diepen en de draaiboeken te verfijnen.

Op 18 maart is er een tweede gelijkaardige oefening ingepland. Deze keer zal Dries Boodts, de kersverse adjunct nautisch dienstchef MRCC , ook inschepen. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met een aantal operationele diensten in het kader van zijn opleiding.

De oefeningen voor het MIRG team waren o.a. het evacueren van een gewonde uit de machinekamer van de Wandelaar, het uittesten van diverse soorten stretchers met hun voordelen en beperkingen, het aan boord komen van een vaartuig via de loodsladder met materiaal, bestuderen heli-winchingplaatsen. Verder heeft het MIRG-team een rondleiding  gekregen aan boord van de Wandelaar door kapt. Dennis Brys en werd er dieper ingegaan op de brandbestrijding aan boord van vaartuigen alsook de werking van PLB’s (Personal Locator Beacon), EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), noodoproepen…

VLOOT op jobbeurs in Gent

jobbeursOp zaterdag 15 maart 2014 is er de Jobbeurs Kanaalzone Gent-Terneuzen. De beurs vindt plaats in het Excellent Logistiek Centrum Gent-Zeehaven van de VDAB (Mai Zetterlingstraat). U kan er van 9 tot 16 uur terecht om kennis te maken met de personeelsverantwoordelijken van bedrijven uit de Gentse en Zeeuwse kanaalzone en om een nieuwe job te vinden.

Ook VLOOT zal aanwezig zijn met een stand. We zoeken immers nog zowel nieuwe collega’s voor een varende functie (Gent), een superintendent (Antwerpen), een contract- en projectmanager (Oostende) alsook twee bachelors/graduaten om onze technische dienst en ons SHEQ-team in Oostende te versterken.