VRT opnames voor documentaire vanaf de ZEESCHELDE

Op woensdag 16 april 2014 om 5 uur ’s morgens stapte een cameraploeg van de VRT aan boord van de ZEESCHELDE.

De bedoeling was om het binnenvaren en aanmeren van een groot containerschip in het Deurganckdok in Antwerpen te filmen. De opnames kaderden in een documentaire die momenteel gemaakt wordt over de haven van Antwerpen en de Waaslandhaven.

De gelegenheidsgids die door de VRT gevraagd was, ir. Herbert Smitz (gepensioneerd collega van AWZ), meldde dat de opnames in de beste omstandigheden konden gebeuren.

Niet alleen kon de ‘Emma Maersk’ gefilmd worden tijdens het manoeuvreren, maar de cameraploeg kreeg ook de gelegenheid om aansluitend nog een tweede containerschip ‘Longavi’ en een vrachtschip op beeld vast te leggen.

De initiatiefnemers dankten VLOOT en de gezagvoerder Mario Van Avermaet met zijn bemanning uitvoerig om dit mogelijk te maken.

Beelden van de opnames

Maritieme opleidingen in de kijker

logo AreyouwaterproofMet het einde van de paasvakantie in zicht, beginnen de scholen aan het nieuwe schooljaar te denken. Leerlingen en studenten die de stap naar een nieuwe school of opleiding overwegen of wensen te zetten kunnen ze ter plaatse bezoeken. Voor wie geïnteresseerd is in een job op het water bestaan in het maritiem onderwijs studierichtingen op secundair-, bachelor- en masterniveau. Ook avondonderwijs is mogelijk.

Meer gedetailleerde info vindt u via www.areyouwaterproof.be.

Veer Langerbrugge/Gent autovrij tussen 11 uur en 13 uur op zondag 27 april 2014

Veerboot Lieven BauwensOp zondag 27 april 2014 vindt voor het eerst een loopwedstrijd plaats in de haven van Gent. De Rigakaai is de start- en aankomstplaats van dit loopevenement.

Het parcours slingert langs kaaien en dokken en brengt de lopers op plaatsen waar men anders niet kan komen.

Onder de naam ‘Haven Gent Loopt’ slaan het Havenbedrijf Gent en de organisatie Gentloopt.be hiervoor de handen in elkaar.

Ook VLOOT werkt hieraan mee door gedurende enkele uren (vanaf 11 uur tot 13 uur) het veer van Langerbrugge autovrij te maken.

De veerdienst in Terdonk (op amper 4 km van Langerbrugge) blijft zoals steeds een handig alternatief.

Meer info over de loopwedstrijd

Hogere Zeevaartschool en VLOOT hernieuwen samenwerking

Hogere ZeevaartschoolDe SCHELDEWACHT II kwam in 1981 als hydrografisch vaartuig in dienst. Sinds dan kregen er duizenden toekomstige kapiteins praktijklessen aan boord tijdens vaarten op de Schelde.

Vanaf 2014, en dus 33 jaar nadat de SCHELDEWACHT II in dienst kwam, zullen de Zeevaartschoolstudenten hun praktijkkennis kunnen aanscherpen aan boord van de nieuwe ZEESCHELDE.

In het kader van deze verandering hernieuwden de Hogere Zeevaartschool en VLOOT ook hun samenwerkingsakkoord rond deze opleidingen.

Tijdelijke verdubbeling veerdienst borgt mobiliteit in Gentse haven

Veerdienst LangerbruggeTijdens de laatste week voor de Paasvakantie nam het aantal vrachtwagens dat gebruik maakte van de veerdienst Langerbrugge toe met 29%. Het aantal auto’s steeg met 11%. Deze stijging was het gevolg van de opstart van wegenwerken in het Gentse havengebied.

De stijging werd vlot opgevangen door de inzet van een extra veerboot van VLOOT tijdens de spitsuren. Na de Paasvakantie start de verdubbeling tijdens de spits opnieuw op.  Meer details over de werken zelf vindt u via de website van de haven van Gent.

Studenten maritieme wetenschappen UGent mee met TER STREEP

studenten UGent op TER STREEPOp donderdag 3 april voer Klaas Willaert, assistent van prof. dr. Eddy Somers (UGent), samen met 5 studenten mee met het hydrografisch schip TER STREEP. Gezagvoerder Patrick Heinderson loodste samen met zijn bemanning de TER STREEP naar de ondiepe wateren ter hoogte van de Trapegeerbank, waar de hydrografen metingen uitvoerden. De collega’s van de Vlaamse hydrografie (afdeling KUST) hadden de studenten ondertussen volledig ondergedompeld in de opdrachten die de TER STREEP uitvoert en de werking van de meetapparatuur. Van de bemanning kregen ze dan weer alle uitleg over de werking van het schip, de machinekamer en de navigatie- en communicatieapparatuur op de brug.

Diezelfde dag maakten ze op volle zee ook oefeningen mee tussen de TER STREEP en een helikopter van het 40e smaldeel (Koksijde), die samen reddings- en winchingoefeningen op het schip hadden ingepland. Collega Isabelle Messens, die de groep begeleidde, zorgde samen met de bemanning voor een mooie en leerrijke lentedag op zee.

Foto’s van de studenten op TER STREEP.

Zeewetenschappelijke onderzoekscapaciteit verruimd met 43%

Simon StevinHet departement Economie, Wetenschap en Innovatie stelt een additionele 400.000 euro ter beschikking van het zeewetenschappelijk onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN.

VLIZ en VLOOT maakten hierrond aanvullende afspraken. Ze leiden nu tot een verruiming van de inzet van het schip.  Vanaf nu worden onder andere ook 40 meerdaagse vaarten geprogrammeerd.

Beelden van de SIMON STEVIN in actie vindt u via youtube

en De Redactie (bacteriën die stroom opwekken op de bodem van de zee).

Infostand nieuwe zeedijk Wenduine

Infostand op de Rotondedijk in Wenduine

Infostand op de Rotondedijk in Wenduine

Op de Rotondedijk in Wenduine stelde de afdeling Kust een infostand op die het grote publiek uitlegt waarom, hoe en wanneer in de badplaats een nieuwe zeedijk wordt gebouwd.

Openingsuren tijdens de Paasvakantie: vanaf dinsdag 8 april tot en met zaterdag 19 april elke dag open van 14u tot 18u. Gesloten op zondag en Paasmaandag.

Openingsuren na de Paasvakantie: op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 18u.

Meer informatie over de werken in Wenduine vind je op www.kustveiligheid.be.

Opstart tijdelijke veerdienst Nieuwpoort vanaf 5 april 2014

veerboot nieuwpoortNaar aanleiding van stormschade aan de glooiing van de linkeroever was de veerdienst over de havengeul van Nieuwpoort al een tijdje buiten gebruik.

Met het oog op de komende vakantieperiode heeft de afdeling Kust gezorgd voor een tijdelijk veerponton op de oosteroever ter hoogte van de toegang tot de Novus Portus Jachthaven. Vanaf 5 april 2014 starten we dan ook met een alternatieve vaarroute.

Om de veiligheid van de gebruikers te garanderen is deze tijdelijke veerdienst enkel toegankelijk voor voetgangers (geen fietsen / geen rolstoelen).  Het maximum aantal personen blijft beperkt tot 50.

De veerdienst start om 9u30.  De laatste overvaart richting kant Natuurreservaat is voorzien om 19u15.  Om 19u40 vertrekt de laatste veerboot van de kant Natuurreservaat naar de gebruikelijke steiger aan de westeroever.  In geval van nood kunnen de veergebruikers contact opnemen met het noodnummer: 0491 86 17 89

Verdubbeling individuele stagemogelijkheden aan boord van de schepen van VLOOT

 ZEESCHELDE brengt een watersaluut.De voorbije jaren konden zowel studenten aan de Hogere Zeevaartschool, het CVO Antwerpen als het CVO De Avondschool (Oostende) zowel in de paasvakantie als tijdens de zomermaanden inschepen voor individuele stages.  Gelet op de vele vragen biedt VLOOT voor deze studenten nu de mogelijkheid om ook tijdens zowat alle weekends, de maand september en de herfstvakantie in te schepen.  Dit betekent dat het aantal kadetdagen bij VLOOT zo goed als verdubbeld wordt tot ruim 1000.

Op zondag 23 maart vertrokken 119 eerstejaarsstudenten van de Hogere Zeevaartschool met de Poolse driemaster Dar Mlodziezy richting Madeira voor een zeestage van 4 weken.  De ZEESCHELDE bracht hen nog een watersaluut.

Meer info over de stagemogelijkheden bij VLOOT

Beelden van de ZEESCHELDE en de SPN 14 ter gelegenheid van het vertrek van de studenten van de Hogere Zeevaartschool