Het Wrakhout slaat brug tussen polders en duinen

Tussen Wenduine en Blankenberge siert de brug Het Wrakhout sinds kort het landschap. Voetgangers, vakantiegangers en hun kinderen moeten niet langer de vier rijvakken van de kustbaan en de tramsporen oversteken om in het duingebied te komen. Het Wrakhout slaat letterlijk een brug tussen de polders en de duinen en vormt een comfortabele en veilige oversteek voor alle gebruikers.

Ben je benieuwd hoe de afdeling Kust het Wrakhout realiseerde? Bekijk dan onderstaande film.

 

Nieuwe veerboot aangekomen in haar thuisbasis te Antwerpen.

Veerboot PIETER BRUEGEL krijgt watersaluut van de ZEESCHELDEBegeleid door een watersaluut van de ZEESCHELDE leverde scheepswerf Van Os uit Yerseke (Nederland) op maandag 7 juli 2014 een nieuwe veerboot (voetgangers) aan VLOOT. De scheepswerf startte officieel op vrijdag 10 januari 2014 met de afbouw van het vaartuig. De veerboot zal na een familiarisatie- en proefperiode de meer dan 80 jaar oude veerpont SIMON STEVIN vervangen op de Schelde.

Het vaartuig zal zoals haar voorganger opereren op de verbinding tussen Kruibeke en Hoboken. De PIETER BRUEGEL is 28,65 meter lang en 9 meter breed. De veerdienst tussen Kruibeke en Hoboken vormt een belangrijke meerwaarde voor het woon-werk en het woon-school verkeer dat bijna 75% inneemt van het totaal gebruik. In 2013 hebben meer dan 300.000 personen gebruik gemaakt van deze veerdienst. Net zoals alle VLOOTvaartuigen en veren vaart de PIETER BRUEGEL op zwavelarme brandstof.

De naam verwijst naar de schilder (1520-1569) die opgenomen werd in de Antwerpse schildersgilde in 1546. De naam van de veerboot ligt zodoende in dezelfde lijn (Vlaamse kunstschilders) als de vorige (JAN VAN EYCK) die in 2006 werd geleverd in Antwerpen.

Beelden vindt u hier.

Topambtenaren Mobiliteit en Openbare Werken vergaderen aan boord van WANDELAAR

Overleg topambtenaren op WANDELAAROp dinsdag 15 juli ging, onder het voorzitterschap van Filip Boelaert (secretaris-generaal departement MOW), het MCB-overleg door aan boord van de WANDELAAR.

De heren Leo Clinckers (gedelegeerd bestuurder nv Waterwegen en Zeekanaal), Roger Kesteloot (directeur-generaal Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn), Tom Roelants (administrateur-generaal agentschap Wegen en Verkeer), Ludo Vanmeer (afdelingshoofd Beleid en Financiën  nv De Scheepvaart), Pol Van den Broeke (secretaris MCB) en Jacques D’Havé  (administrateur-generaal agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust) maakten de heentocht vanuit Oostende aan boord van de WIELINGEN met gezagvoerder Alain Verleene en zijn bemanning.

Net voor 10u00 werden ze verwelkomd door kapt. Marc Boterberg en zijn bemanning aan boord van de WANDELAAR, waar ze hun vergadering in de conference room hielden. Na een rondleiding op de brug, in de accommodatie en de machinekamer, volgde een lunch waarna werd ingescheept op de tenderswath WESTDIEP, waarmee gezagvoerder Wilfried De Waele hen terug naar Oostende bracht.

Enkele beelden vindt u hier.

ZEEHOND (VLOOT) en BNS Narcis (Marine) broederlijk naast elkaar op de Navy Days!

ZEEHOND (VLOOT) en BNS Narcis (Marine) broederlijk naast elkaar op de Navy Days!Zoals intussen traditie is geworden, was de Vlaamse reder dit jaar opnieuw vertegenwoordigd op de jaarlijkse Navy Days in Zeebrugge.   Niet alleen de ZEEHOND (sleep- en blusboot) maar ook andere vaartuigen waren er present via de VLOOTpartners (scheepvaartpolitie met de SPN 09 en douane met de PIETER PAUL RUBENS).

Onder een pak stapelwolken en enkele buien liepen de eerste bezoekers druppelsgewijs binnen.  De ZEEHOND legde zijn loopbrug neer om het publiek een blik te laten werpen achter de schermen.  De bemanning van gezagvoerder Etienne Antierens, samen met gelegenheidsgidsen Ilse Bailleul (SHEQ-manager van VLOOT) en Isabelle Messens (projecten VLOOT) zorgden voor een goede ontvangst en een deskundige uitleg voor de bezoekers die zich niet lieten tegenhouden door het regenweer.

De ZEEHOND vormde daarnaast het ideaal platform voor de skippersbriefing van de intussen beruchte roeiwedstrijd voor de bemanningen van de aanwezige schepen van de Belgische en buitenlandse marine.  De ZEEHOND-bemanning behaalde in die wedstrijd trouwens een zeer verdienstelijke 7e plaats op het lijstje van 10 deelnemende bemanningen.

Voor de marine en divisieadmiraal Michel Hofman was de komst van het gloednieuwe patrouillevaartuig Castor, dat rechtstreeks van de scheepswerf in Boulogne-sur-Mer was aangekomen, zeker een hoogtepunt van deze 34e editie van de opendeur van de marinebasis in Zeebrugge.

Enkele sfeerbeelden