Nieuwe reddingsboot R6-ORKA is aangekomen

R6 ORKAOp zondag 23 november 2014 voer de R5-TUIMELAAR de nieuwe reddingsboot R6-ORKA tegemoet. Deze laatste zou voor de eerste maal haar thuishaven Oostende aanlopen, na een tocht van twee dagen. Op vrijdag 21 november 2014 verliet de ORKA de werf in Lorient, met een gemengde bemanning van de werf en VLOOT aan boord. Gezagvoerder Mark Vanderwal en Alexander Van Den Bussche (technische dienst) konden op die manier niet alleen kennis maken met het vaartuig, maar ook nagaan of er nog specifieke aandachtspunten aan het licht kwamen tijdens de transit.

Ter hoogte van Koksijde kwam de ORKA in het zicht van de TUIMELAAR, waar naast de bemanning ook kapt. Réjane Gyssens (hoofd MRCC) en kapt. Yves Goossens mee aan boord waren. Rond 10.30 uur liep de ORKA vervolgens de haven van Oostende binnen, vergezeld door de TUIMELAAR en de SPN-09. De ZEEHOND liet haar brandbluskanonnen spuiten als eerbetoon bij deze eerste aanloop.

Van zodra de ORKA tegen de kaai afmeerde, brachten de aanwezige VLOOTcollega’s en kapt. Gyssens een bezoek. De R6-ORKA is 19,60 meter lang, 6,14 meter breed en heeft een diepgang van 0,95 meter. Er is plaats voor 27 drenkelingen. Dankzij de lage vrijboord van het achterdek, kunnen drenkelingen gemakkelijk, vlot en veilig aan boord genomen worden. Het vaartuig is geschikt om ingezet te worden tijdens zwaardere weersomstandigheden. Naast de moderne apparatuur aan boord om de veiligheid te waarborgen tijdens operationele activiteiten, is de constructie zelfrichtend.

Op maandag 24 november 2014 ging, na een laatste inspectie van de federale collega’s van de Scheepvaartcontrole/vlaggenstaat de formele oplevering door en werd bij de eigendomsoverdracht van de werf naar de Vlaamse Overheid/VLOOT de Franse vlag ingeruild. Dhr. Jan Vandamme vertegenwoordigde de werf Chantiers Navals Bernard (Locmiquelic-Frankrijk).

Aansluitend ging nog een korte vaart door, waarbij ir. Nathalie De Jaeger (FOD Mobiliteit en Vervoer – Maritieme Zaken) en ir. Davy Vandecasteele (Bureau Veritas) aansloten. Zij hadden net een DOC-ISM-audit afgewerkt.
De komende maanden zullen de verschillende reddingsploegen met het vaartuig familiariseren, waarna de ORKA formeel zal overnemen van de TUIMELAAR (die dan reservevaartuig wordt).

Foto’s van het vertrek, de aankomst en de oplevering

een filmpje van de aankomst.

IMDatE infosessie bij Scheepvaartbegeleiding

Afbeelding

Afd. Scheepvaartbegleiding heeft als Belgische SafeSeaNet Nationaal Competente Autoriteit op 19/11/2014 een infosessie georganiseerd over de Europese Integrated Maritime Data Environment (IMDatE) voor een aantal kustwachtpartners. Deze IMDatE kadert binnen de geïntegreerde maritieme strategie doelstelling van DG MOVE om de samenwerking tussen verschillende kustwacht autoriteiten te verbeteren en om ook de grensoverschrijdende samenwerking te faciliteren.

imdate

De IMDatE webservice werd ontwikkeld door EMSA (European Maritime Safety Agency) om een regionaal maritiem verkeersbeeld te kunnen presenteren waarbij de positie informatie van landgebaseerde AIS, satelliet AIS, LRIT en VMS data geïntegreerd worden. Tijdens deze sessie werd een presentatie gegeven door EMSA over de verschillende functionaliteiten die al ontwikkeld zijn voor de verschillende kustwacht user communities. Vanuit verschillende Belgische kustwachtpartners werden er vragen gesteld om extra functionaliteiten te voorzien ter ondersteuning van hun operationele taken. Er werd bovendien een bezoek gebracht aan het MRCC door DG MOVE en EMSA.

mrcc imdate