Hoogste punt radartoren Noord

Rijkswaterstaat bouwt samen met MDK een nieuwe radartoren op Neeltje Jans.

Op 22april werd het bouwkundig hoogste punt bereikt en de dakplaat geplaatst. Als het weer het toelaat, komt over twee weken de radarinstallatie op de toren en dan bereikt de radartoren de hoogte van 118,7meter, de hoogste Europese radartoren voor de scheepvaart. In het najaar van 2015 is de toren klaar voor gebruik.

De radartoren wordt gebouwd op de noordelijke strekdam van de Noordlandhaven op Neeltje Jans.

Zo’n 40 kilometer uit de Zeeuwse kust ligt een belangrijk ankergebied: de Steenbank. Schepen wachten hier tot ze beloodst worden en toestemming krijgen de Westerschelde op te varen. Hoewel dit gebied nu wel zichtbaar is voor de verkeersleiders bij het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen, voldoen de beelden niet aan de hoge eisen. Door de geavanceerde antenne op de nieuwe radartoren zal het zicht verbeteren en de scheepvaart in het Scheldegebied nog veiliger verlopen.

Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_2 Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_3 DCIM102GOPRO Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_5

De betonnen toren wordt in fases  gebouwd met een klimbekisting. Er wordt beton in het frame gestort en als dit uitgehard is, schuift de bekisting een stukje omhoog, waarna het betonstorten herhaald wordt.

De betonnen toren wordt in fases gebouwd met een klimbekisting. Er wordt beton in het frame gestort en als dit uitgehard is, schuift de bekisting een stukje omhoog, waarna het betonstorten herhaald wordt.

Nieuwe verkeersleiders voor verkeerscentrale Zandvliet

Op woensdag 1 april 2015 begonnen zeven nieuwe collega’s aan de opleiding tot VTS- verkeersleider. Op 21 april werden zij verwelkomd in Oostende door Nadia Bos, afdelingshoofd   Scheepvaartbegeleiding, in aanwezigheid van Els Bogaert, directeur VTS en Stefaan Priem, hoofd Opleidingen en Training.

De komende 9 maanden krijgen deze nieuwkomers een intensieve opleiding en training om de vereiste certificaten en kwalificaties te behalen.

7 nieuwe verkeersleiders voor Zandvliet

7 nieuwe verkeersleiders voor Zandvliet

Vanaf 1 januari 2016 zijn zij inzetbaar in de
verkeerscentrale Zandvliet.

Paasvakantie op het MRCC

Zon, zee en strand zorgen voor drukke dagen op het MRCC. Met het schitterende weer in de paasvakantie is het interessant om eens te kijken naar het aantal interventies.

De tussenkomsten zijn voornamelijk voor pleziervaartuigen met motorpech en verloren gelopen kinderen. Bij activatie van de Afsprakenregeling Reddingen aan de kust (ARD), wordt niet altijd een CP-OPS (commandopost operations) opgesteld, maar als deze CP-OPS er toch is, merken we dat de communicatie tussen de CP-OPS en het MRCC erop vooruitgaat, zeker via het ASTRID-kanaal. Op vraag van buitenlandse MRCC’s Cross Gris-Nez en KW Den Helder hebben we drie keer assistentie verleend, de samenwerking met deze buitenlandse MRCC’s verloopt vlot

De paasvakantie was iets drukker dan gemiddeld op het MRCC.

Het MRCC en de reddingsdiensten zijn zoals steeds klaar voor alle oproepen bij incidenten en op elkaar afgestemd.

Interventies MRCC Paasvakantie 2015

Wil u ook een MRCC-sticker? Zend een mail naar: eva.descamps@mow.vlaanderen.be

Wil u ook een MRCC-sticker? Zend een mail naar: eva.descamps@mow.vlaanderen.be

 

 

Congolese aspirant-loodsen in opleiding op de WANDELAAR

Congolese aspirant-loodsenKakonda Mfumunsi Papy en Baku Mayema Narcisse, 2 aspirant-loodsen uit Congo die een opleiding volgen van 2 jaar aan de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, verblijven sinds 6 april aan boord van de WANDELAAR. Ze worden er ondergedompeld in het leven aan boord en kunnen er hun theoretische kennis opgedaan in het eerste semester, uitgebreid in de praktijk ervaren.  Aan boord van de WANDELAAR worden ze ingeschakeld en begeleid door de VLOOTbemanning in zowat alle functies.  Eerder kwamen nog 2 andere Congolese aspirant-loodsen (Suka Mavinga Jean en Tsimba Nsoki Placide) aan boord van de WANDELAAR.

enkele sfeerbeelden van deze unieke stage

Dolfijn verkiest WANDELAAR als speelvriend

DolfijnSinds een 3-tal weken vertoeft de bemanning van de WANDELAAR in het gezelschap van een dolfijn.  Deskundigen van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) en zeezoogdierenspecialist Jan Haelters (Belgisch Mathematisch Model) stellen dat het een zeer mooie en uitzonderlijke waarneming betreft.  Het gaat hier over een ‘tuimelaar’, een gestroomlijnde dolfijnsoort die dankzij de televisieserie ‘Flipper’ en omwille van haar aanwezigheid in dolfinaria, de best gekende dolfijnachtige is bij het grote publiek.

De meer uitgebreide uitleg over deze dolfijn en de achterliggende redenen van het sociale gedrag van deze dolfijn.

Foto’s en enkele filmpjes van deze waarnemingen via volgende linken: Filmpje 1 –  Filmpje 2Filmpje 3  – Foto’s