Zeedijk Wenduine: veiliger, breder en aantrekkelijker

Met man en macht is negen maanden lang gewerkt aan een nieuwe zeedijk voor Wenduine. De nieuwe dijk is veiliger, breder en aantrekkelijker. Zo is Wenduine nu volledig beschermd tegen superstormen. Minister Ben Weyts trapte de vernieuwde zeedijk op 19 juni 2015 officieel in.Opening zeedijk Wenduine

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de film die het resultaat toont van de werken.

 

 

Stadsbestuur Oostende en VLOOT verdubbelen veerdienst

Veerboor Roger RaveelOp 22 juni 2015 besliste het stadsbestuur van Oostende om in partnership met VLOOT de Oostendse veerdienst te verdubbelen op alle zaterdagen en zondagen van juli en augustus, alsook op 20 en 21 juli 2015.

De bestaande dienstverlening (6.30 uur tot 21.00 uur) zal met een tweede Raveelboot versterkt worden van 10.30 uur tot 18.30 uur en zo de ongeveer 5.650 passagiers die de zomerweekends traditioneel gebruik maken van de veerboten sneller en comfortabeler aan de overkant brengen.

Zie ook Focus WTV en HLN.

VLOOT en Marinecomponent van Defensie redden samen

VLOOT en Marinecomponent van Defensie redden samenOp 18 juni 2015 hielden de afdeling SCHEEPVAARTBEGELEIDING, de Marinecomponent van Defensie en VLOOT een gezamenlijke reddingsoefening.

Deze oefening vond plaats ongeveer 16 kilometer uit de kust tussen Oostende en Zeebrugge. Rond 8.30 uur werden vanaf de ZEEHOND twee oefenpoppen in het water gegooid met een onderlinge afstand van ongeveer 3 kilometer. Ruim een uur later werden achtereenvolgens de ORKA, de Castor (Marine) en de ZEEHOND door het MRCC gesommeerd om uit te rukken voor een zoekactie.

De Search Mission Controller (SMC) van het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum, afdeling SCHEEPVAARTBEGELEIDING) berekende op basis van hun SARIS-applicatie een zoekzone en gaf elk vaartuig de volgens het model berekende meest waarschijnlijke locatie van de poppen door.

Op het moment dat de vaartuigen in de zoekzone aankwamen, werd de ZEEHOND aangeduid als ‘on scene coördinator’ en zorgde haar gezagvoerder voor de onderlinge coördinatie ter plaatse.

Beide poppen werden na een doorgedreven zoekactie gelokaliseerd door de ORKA, waarna haar bemanningsleden de eerste pop uit het water haalden en de bemanningsleden van de Castor de tweede pop “redden”. Tijdens de Marine-VLOOT-debriefing werden nog een aantal verbeterpunten besproken.

Veerdienst Bazel-Hemiksem op 27 en 28 juni onderbroken ingevolge werken.

veerboot Jan Van EyckOp zaterdag 27 en zondag 28 juni zullen in opdracht van de afdeling Zeeschelde van het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal N.V. , werken uitgevoerd worden aan de toegangsbrug van het ponton te Hemiksem.

De veerdienst tussen Bazel en Hemiksem zal hierdoor niet beschikbaar zijn noch op zaterdag 27 noch op zondag 28 juni 2015.

De veerdienst tussen Kruibeke en Hoboken blijft in dienst kan dus als alternatief gebruikt worden.

Maritiem onderwijs, iets voor jou?

Het einde van het schooljaar is opnieuw in zicht. De scholen bereiden stilletjes aan het nieuwe schooljaar voor. Leerlingen en studenten die de stap naar een nieuwe school of nieuwe opleiding overwegen, kunnen de meeste scholen op een aantal momenten bezoeken.

Voor wie geïnteresseerd is in een job op het water, bestaan in het maritiem onderwijs studierichtingen op secundair-, bachelor- en masterniveau. Ook avondonderwijs is mogelijk.

Een overzicht van de onderwijsinstellingen die maritiem onderwijs aanbieden alsook beknopte info over de inschrijfmomenten vindt u hier.  Meer gedetailleerde info over alle opleidingen en werkgelegenheid in de maritieme sector vindt u via www.areyouwaterproof.be.

Scheepvaartbegeleiding investeert in automatische externe defibrillatoren op zee.

Scheepvaartbegeleiding heeft op maandag 15/06 AED-toestellen, ter waarde van 5.000 EUR overhandigd aan twee private stations voor reddingen op zee (Nieuwpoort-Ship Support en Blankenberge VBZR).

De toestellen zelf hebben een hoge beschermingsgraad, ze zijn stof- en spatbestendig en bevinden zich in een duurzame beschermingskoffer.

Scheepvaartbegeleiding geeft AED aan Ship Support en VBZR

Een automatisch externe defibrillator (AED) is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies en leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Met een AED-toestel en de defibrillatie zijn de overlevingskansen groter dan bij de traditionele reanimatie (hartmassage en mond-op-mond beademing). Hierdoor is de hulpverlening op zee alweer verbeterd en de Noordzee hartveiliger geworden.