Veerboot Langerbrugge/Gent autovrij tussen 6 uur en 22 uur op zaterdag 5 september 2015

Maurice MaeterlinckOp zaterdag 5 september 2015, tussen 6 uur en 22 uur, wordt de toplaag van de wegverharding van de toegangsweg naar het veer in Langerbrugge vernieuwd.

De veerboot zal niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Er wordt een omleiding voorzien via het veer in Terdonk en via de Meulestedebrug. Voor fietsers en voetgangers blijft het veer toegankelijk via de Roeiersweg. Fietsers maken daar gebruik van de helling om de aanlegsteiger te bereiken. Voetgangers kunnen gebruik maken van de trap. Er worden signalisatieborden voorzien.

zwemmen voor het goede doel

Jean-Luc Piens is er in september 2013 in geslaagd om te zwemmen van Engeland naar Frankrijk. Deze actie stelde hem in staat om de som van 12.580 euro over te maken aan prof. Benoit en zijn team van vzw Kinderkankerfonds.

Motivatie van Jean-Luc

“In 2001 is het zoontje van mijn partner Isabel Decabooter, Nicolas, vertrokken op zijn laatste reis nadat hij het gevecht tegen kanker had moeten staken. Hij was nog geen vijf jaar. Zo leerden we het Kinderkankerfonds kennen. Een organisatie die gezinnen, die geconfronteerd zijn met kinderkanker, een hart onder de riem probeert te stoppen. Door middel van uitzonderlijk sportieve uitdagingen proberen wij een steentje bij te dragen aan de dagelijkse werking voor deze organisatie. Eind augustus 2015 wil ik terug een uitzonderlijke uitdaging aangaan, namelijk de volledige Belgische kustlijn van 67 kilometer non-stop zwemmen. Ik start op het strand van De Panne om dan later aan te komen op het strand van Knokke-Heist. Goed voor ongeveer 24 uur zwemplezier, waarvan ik een heel stuk tegenstroom zal afleggen. Als de weergoden ons goed gezind zijn, plannen we de aanvang van het zwemmen de nacht van 21 op 22 augustus rond middernacht.”

Veiligheid garanderen

Tijdens de diverse trainingssessies aan zee, maar ook tijdens de poging zelf houden we een oogje in het zeil.

Samen met de bevoegde instanties (IKWV, de strandredders, scheepvaartpolitie, het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum in Oostende en VLOOT met reddingsboot ORKA) werd een veiligheidskader uitgewerkt zodat het risico voor de zwemmer en zijn begeleidingsteam steeds binnen de grenzen blijft.

Doel

Bedoeling van deze actie is opnieuw een mooi bedrag te kunnen overmaken aan het Kinderkankerfonds (http://www.kinderkankerfonds.be ) en daarom is Jean-Luc nog steeds op zoek naar sponsors. Bij vragen of opmerkingen, aarzel niet om hem rechtstreeks te contacteren.

Facebook: https://www.facebook.com/BelgiumCoastSwim

Website: https://jlpsportsforkids.wordpress.com

Storten kan op rekening BE16 0359 0294 7274 BIC: GEBABEBB
begunstigde: JLPSports4Kids

mededeling: Naam + adres

vanaf € 40 = fiscaal attest

 

LED-lampen voor de haven van Oostende

De haven van Oostende heeft een lichtenlijn, die van 2010 dateert en in het kader van de nieuwe vaargeul werd gebouwd. 5 jaar later is de technologie verder geëvolueerd. De oorspronkelijke armaturen waren voorzien van halogeenlampen waardoor op regelmatige basis onderhoud moest worden uitgevoerd op deze moeilijk bereikbare locaties. Ook de zichtbaarheid van deze lampen was -zeker bij mooi weer- niet altijd even goed.

lichtenlijn lichtenlijn

Op 29 juli 2015 zijn de oude halogeenlampen vervangen door nieuwe LED-lampen. Deze lampen beantwoorden aan de huidige geldende reglementering zoals vastgelegd in de IALA-richtlijnen en aanbevelingen.

Met deze vernieuwing werd tijdens het ontwerp expliciet aandacht besteed aan innovatie en integratie van kostefficiëntie. Hierdoor wordt de onderhoudskost gereduceerd en bekomen we een veel betere zichtbaarheid voor de vaarweggebruiker.

MDK op de Vlaamse Havendag

Op zondag 20 september is er opnieuw een Vlaamse Havendag. MDK zal aanwezig zijn in de vier Vlaamse havens. Iedereen is van harte welkom.

Antwerpen

  • Aan het Kattendijkdok kan je een bezoek brengen aan het multifunctioneel vaartuig ZEESCHELDE. Dit schip wordt onder meer gebruikt voor het uitzetten van boeien op de Schelde.
  • In het Havencentrum in Lillo krijg je een simulatie te zien van een opvarend schip. Zo kom je te weten wat er allemaal bij komt kijken als een schip naar Antwerpen vaart.

Gent

  • Aan de Rigakaai kan je een bezoek brengen aan het schip TER STREEP. Dit schip wordt ingezet als hydrografisch vaartuig. Op de schip krijg je ook meer uitleg over de Vlaamse hydrografie.
  • In Zelzate kan je Uitkijk Zelzate bezoeken. Hier wordt de brug van Zelzate bediend.

Oostende

  • Aan Post Foxtrox kan je een bezoek brengen aan het schip ZEEHOND. Dit schip wordt onder andere ingezet als eerstehulpverlening op zee.
  • Aan Post Foxtrot zijn er ook rondvaarten met reddingsschip ORKA.
  • In de centrale tent op de oosteroever is er een presentatie van het agentschap MDK met aandacht voor de windmolenparken op zee.

Zeebrugge

  • In Zeebrugge kan je een bezoek brengen aan het schip SIMON STEVIN.

SPN en VLOOT waken samen in Oostende

ZEEHOND en ORKAMaandagavond 3 augustus 2015, omstreeks 23.30 uur, kregen de redders van VLOOT via het MRCC (afdeling SCHEEPVAARTBEGELEIDING) een oproep om bijstand te leveren aan een motorjacht dat om onbekende reden vastliep op de Oostelijke strekdam in Oostende. Ter plaatse kon de bemanning van de ORKA zes van de negen opvarenden aan boord nemen en de eerste zorgen toedienen.

De andere opvarenden werden via het politievaartuig SPN-09 en een ander in de buurt liggend vaartuig van het schip gehaald. Kort daarna zonk het schip. Zes personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis voor verdere verzorging. De ORKA bleef op de plaats van het ongeval als waakschip tot de ZEEHOND de monitoring van het wrak kon overnemen samen met de Brandaris (Ship Support). Het wrak is ondertussen met een kraan uit het water gehaald vanaf de strekdam.

Het was een sterk staaltje van koelbloedig en professioneel optreden van de bemanning van de ORKA (gezagvoerder Manfred Van Elslande geassisteerd door Ken Debacker en Alex Van Den Bussche) in zeer goede samenwerking met het MRCC en met andere partners zoals scheepvaartpolitie en Ship Support.