Bemanning HONTE redt drenkeling uit zee in Vlissingen!

front

Op maandag 29 augustus 2016 heeft de bemanning van de HONTE (Geoffrey Duweyn, Pieter Dekker en Joeri Remaut) een opvarende van de veerboot Vlissingen-Breskens gered. De HONTE werd door de loods, die de drenkeling opgemerkt had, via gerichte instructies over de VHF naar de drenkeling geleid. De HONTE is één van de Vlaamse redeboten die in Vlissingen ingezet wordt voor het transport van de loodsen. Tijdens deze reddingsoperatie moest deze dienstverlening in overleg met het loodswezen even opgeschort worden.
Meer over deze actie vindt u hier.
Info over het loodswezen vindt u hier.

Officiële eerste spadesteek in het Zwin

Op maandag 22 augustus gaven Vlaams ministers Ben Weyts en Joke Schauvlieghe en gedeputeerde van Zeeland Carla Schönknecht de officiële eerste spadesteek voor de uitbreiding van het Zwin. Al in maart doken in en rond het huidige natuurgebied kranen en bulldozers op om de zwingeul breder, dieper en langer te maken en een nieuwe dijk aan te leggen. Sinds begin augustus wordt er ook gewerkt in de Zwinvlakte zelf. Alle informatie over de werken is te vinden op www.zwininerandering.eu.

Lees hier het persbericht.

Vlaams minister-president vaart mee met de SIMON STEVIN!

front

Op maandag 22 augustus 2016 is minister-president van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois, in het kader van zijn werkbezoek aan het VLIZ, ingescheept aan boord van het zeewetenschappelijk onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN voor een vaartocht onder de kust van Oostende. Tijdens een rondleiding door het schip werd de verscheidenheid aan hoogtechnologische apparatuur belicht. Het bezoek van de minister-president in aanwezigheid van onder meer de gouverneur van West-Vlaanderen benadrukte eens te meer dat VLOOT (reder van het vaartuig) en VLIZ (coördinatie van het zeewetenschappelijk onderzoek aan boord) partners zijn voor het Vlaams wetenschappelijk onderzoek op zee!
Meer over dit bezoek via de facebookpagina van het VLIZ.
Beelden vindt u hier.
Reportage van de VRT vindt u hier.

Top van de DOUANE op bezoek bij VLOOT

front

De nieuwe topman van de douane, Kristian Vanderwaeren, maakte op
woensdag 3 augustus 2016 kennis met de leverancier van ‘zijn’
douanevaartuigen in Oostende en Antwerpen.  Kristian Vanderwaeren nam op 1 januari 2016 als administrateur-generaal het roer over van zijn voorganger Noël Colpin. De Vlaamse overheidsrederij VLOOT stond op het lijstje van de nieuwe topman voor een kennismakingsronde. Kristian Vanderwaeren liet zich vergezellen door zijn adviseur Jan De Schepper en was onder de indruk van de veelzijdigheid van de rederij. Hij maakte kennis met de operationele inzet van douaniers aan boord van de VLOOTvaartuigen en werd ondergedompeld in de contractuele afspraken tussen VLOOT en de DOUANE die verduidelijkt werden door wnd. algemeen directeur Johan Onraedt en project- & contractmanager Maxime Van Balen. Tijdens zijn bezoek kreeg de administrateur-generaal van de douane een ‘live’ toelichting van op de scheepswerf in Estland waar een nieuw douanevaartuig in aanbouw is. Ir. Piet Leeuwerck, scheepsbouw – R&D manager rapporteerde via conference call en een presentatie die hij vanuit Estland aanstuurde, over de bouw, de eigenschappen en de verdere planning naar levering van het nieuwe schip voor de douane. Administrateur-generaal Kristian Vanderwaeren en Jan De Schepper bezochten ook nog het douanevaartuig ZEEWOLF en kregen er een deskundige uitleg door gezagvoerder Jean-Marc Bos.
Enkele beelden van het bezoek vindt u hier.
Enkele beelden van het douanevaartuig in aanbouw vindt u hier.
Het nieuwsitem en foto’s over de doop van de ZEEWOLF in 2012 vindt u hier.
Meer over de douane vindt u hier.

VLOOTvaartuigen en hun bemanningen paraat ook bij slecht weer!

front

Op 3 augustus 2016 werden de VLOOTvaartuigen ORKA en SPN 09 (reddingsboot en politievaartuig) opgeroepen om samen met andere hulpverleningsdiensten een gesimuleerde reddingsactie te ondersteunen die doorgegaan is ter hoogte van het strand van Oostduinkerke.

Het is bijna een traditie dat er tijdens de zomervakantie extra oefeningen georganiseerd worden om de bestaande afspraken en communicatie tussen alle verschillende diensten te testen. De grootscheepse reddingsoefening ‘SEACOAST’ werd zoals gebruikelijk na afloop geëvalueerd. Dankzij de voortdurende en herhaalde oefeningen blijken alle verschillende reddingsdiensten intussen goed op elkaar afgestemd te zijn. De reddingsdiensten blijven evenwel oefenen en streven naar een nog efficiëntere inzet van hun middelen.

Meer over deze oefening vindt u in de reportage van focus-wtv.