Live Exercise LIVEX op de Maasvlakte

Wat als er brand uitbreekt aan boord van een grote ferry? Om voorbereid te zijn op een dergelijke ramp, zijn er plannen en procedures aan boord en aan de wal. Maar om goed voorbereid te zijn, is het belangrijk dat alle betrokken diensten regelmatig oefenen.

De Nederlandse Kustwacht oefende samen met verschillende hulporganisaties op zaterdag 25 mei de evacuatie van een ferry in de haven van Rotterdam. Deze oefening is een ‘LIVEX’. Er zijn ook ‘papieren’ oefeningen, de zogenaamde MAREX.

Wat is een LIVEX en wat houdt het in? (Animatie)

Bij deze oefeningen komen vertegenwoordigers samen van alle betrokken instanties  om een scenario te beoefenen, te bespreken en te evalueren.

Internationaal staat het deel van de Noordzee met 260.000 scheepsbewegingen voor de Nederlandse kust bekend als een ‘collision hotspot’. Met grote ontwikkelingen op de Noordzee onder andere als gevolg van de energietransitie, Brexit en de autonome scheepvaart, staat Nederland aan de vooravond van mogelijk meer en omvangrijkere calamiteiten op zee.

Ook onze kustwacht was aanwezig als waarnemer met kapt. Réjane Gyssens (Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum Oostende) en Karin Commeine (diensten gouverneur West-Vlaanderen).  „Dit is een grote evacuatieoefening. Een oefening op dergelijke schaal is er niet ieder jaar. Het is voor ons leerrijk om hier aanwezig te kunnen zijn, om de opgedane ervaring en expertise ook in ons gebied te kunnen inzetten.“ 

Ook het MRCC Oostende was met kapt. Gyssens vertegenwoordigd.

Ferry in nood als massa evactie oefening

Na de oefening vond een korte debriefing plaats en vervolgens kan het evaluatieproces beginnen. Wat ging er goed? Waar zitten knelpunten? Welke lessen trekken we uit LIVEX 2019? Dit alles neemt de Nederlandse Kustwacht mee om planvorming accuraat te maken en LIVEX-ervaring in te zetten, mocht het daadwerkelijk nodig zijn bij een echte massa-evacuatie op zee.

Meer informatie kan u vinden op de website van de evacuatieoefening.

Infografiek evacuatiemanieren LIVEX

Locaties LIVEX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *