Kick off van de Raveelwandelingen

roger raveelTijdens een aantal weekends in mei en juni organiseren de stad Oostende, de gidsenkring Lange Nelle en VLOOT, begeleide ‘Raveelwandelingen’ in het VLOOT-gebouw. Op zaterdag 18 mei 2013 werd het startschot voor dit initiatief gegeven. Het VLOOT-gebouw ademt via talrijke muurschilderingen de sfeer van recent overleden kunstenaar Roger Raveel. De opbrengst van deze wandelingen wordt aan het Kinderkankerfonds geschonken.

Yves Goossens, algemeen directeur van VLOOT, benadrukte in zijn speech de jarenlange samenwerking met de meester, zowel in het gebouw als voor de kustveerdienst. Hij gaf mee hoe de link met het Kinderkankerfonds ontstaan was en hoeveel belang daaraan wordt gehecht. Marleen De Muer, weduwe van de heer Raveel, gaf op een zeer persoonlijke manier de jarenlange en intense band weer die Roger Raveel had met Oostende, het VLOOT-gebouw en de Raveelboten. Hilde Veulemans, schepen van cultuur, nam de speech van minister Hilde Crevits op zich. In haar speech sprak ze haar steun en enthousiasme uit rond dit initiatief. De minister had zich laten vervangen door haar aanwezigheid op het afscheid van eregouverneur André Denys op dat moment.

Burgemeester Jean Vandecasteele, Carlos Alleene (biograaf van de kunstenaar) en Marc Felix (architect van het gebouw en door de kunstenaar ook vereeuwigd in het kunstwerk) sloten aan bij dit moment. Inge Nevejans vertegenwoordigde het Kinderkankerfonds vzw.

Begin dit jaar overleed Roger Raveel op 91-jarige leeftijd. Raveel is één van de belangrijkste na-oorlogse kunstenaars. Hij had een speciale en warme band met de zee. De kunstenaar werkte al sinds eind de jaren tachtig samen met VLOOT. Hij maakte onder meer tal van kleurrijke muurschilderingen in het VLOOT-gebouw en gaf de veerboten, die in Nieuwpoort en Oostende fietsers en voetgangers van de ene oever naar de andere brengen, een naam en een unieke aankleding. Sinds de opstart in 2011 maakten al meer dan 1,5 miljoen mensen gebruik van deze gratis service met de ‘Raveelboten’, waarvan bijna 1 miljoen in Oostende.

Als eerbetoon aan Raveel organiseren de stad Oostende, de gidsenkring Lange Nelle en de Vlaamse overheid via haar rederij VLOOT begeleide bezoeken aan het unieke VLOOT-gebouw, waar ‘de verborgen schatten’ van Roger Raveel te ontdekken zijn. Die geïntegreerde kunstwerken zijn gedurende een aantal weekends in mei en juni uitzonderlijk toegankelijk voor het publiek.

Meer info over de gegidste bezoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *