Vlaams minister Crevits bezoekt zeereddingsdiensten in Oostende

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vanmiddag in Oostende de zeereddingsdiensten bezocht. De zomermaanden zijn extra drukke maanden voor de diensten die dag en nacht instaan voor de veiligheid op zee. In juli en augustus zijn er alles samen tot nu 86 oproepen voor tussenkomsten geweest. Om tot een betere en ruimere dienstverlening te komen hebben de zeereddingsdiensten onlangs een nieuw samenwerkingsakkoord afgesloten. Dat moet de veiligheid van al wie op zee gaat verhogen.

Hoewel de meeste mensen de zomermaanden associëren met vakantie en ontspanning, zijn het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende en de betrokken reddingsdiensten extra waakzaam. Het MRCC is het eerste meldpunt voor alle incidenten op zee en vanuit het MRCC vertrekt de dispatching naar verschillende partners.

Het Belgische gedeelte van de Noordzee behoort tot de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Naast beroepsvaart en visserij is er nog een waaier aan andere functies op zee: energiewinning via windmolens, recreatievaart met zeil- en motorboten, kajaks, zwemmers, duikers, kitesurfers, badgasten enz.

De afgelopen zomer is vergelijkbaar met vorige zomers qua incidenten. Ondanks het minder zonnige weer in juli zijn er toch veel oproepen geregistreerd, dit heeft onder andere te maken met de grotere naambekendheid van het MRCC en de geoptimaliseerde afsprakenregeling rond drenkelingen. In juli ging het om 61 oproepen, in augustus tot nu gaat het om 25 oproepen. De meeste oproepen komen van jachten met motorpech en verdwaalde personen (meestal kleine kinderen) op het strand. Daarnaast zijn er ook oproepen naar aanleiding van zwemmers in nood, man over boord en medische evacuaties.

Het MRCC maakt deel uit van de structuur Kustwacht en naar gelang het soort incident worden verschillende kustwachtpartners opgeroepen voor de verdere afhandeling van het incident.

Twee jaar geleden werd ook een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen de Vlaamse overheid, de Intercommunale strandreddingsdienst West-Vlaanderen IKWV en de gouverneur van West-Vlaanderen om de veiligheid van de strandgangers en badgasten aan onze kust te kunnen blijven garanderen.

Nieuw samenwerkingsakkoord

Sinds begin juli 2012 is de reorganisatie van de zeereddingsdienst operationeel. Vanaf nu zijn er 11 reddingsboten (van de overheidsrederij VLOOT uit Oostende, van Ship Support in Nieuwpoort en van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst in Blankenberge) permanent ter beschikking voor reddingen op zee.

Voorheen was er binnen de Vlaamse overheid sprake van 3 stations, Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort, die enkel bemand waren bij stormwacht. Gezien er al reddingsdiensten actief waren in Nieuwpoort (Ship Support) en in Blankenberge (Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst) werden de middelen van VLOOT gecentraliseerd in Oostende en werd er overgestapt van een reddingsdienst bij stormwacht naar een reddingsdienst die 24/24 inzetbaar is gedurende het hele jaar.

De verdeling in zones is niet expliciet vastgelegd, maar het MRCC beslist over de inzet van de middelen in functie van de aard en de plaats van de calamiteit zelf. Deze reorganisatie verhoogt de veiligheid van onze Noordzee, want er zijn nu altijd reddingseenheden paraat om mensen in nood te helpen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “De kust heeft enorme toeristische troeven. Veiligheid op het strand en op zee is cruciaal voor iedereen die beroepshalve of recreatief het water op gaat. Vanuit het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum worden alle reddingsacties nauwgezet gecoördineerd. Door het nieuwe samenwerkingsakkoord met twee zeereddingsdiensten uit Nieuwpoort en Blankenberge staan de reddingsdiensten nog meer dan vroeger paraat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *