DEURLOO aangekomen in Oostende!

DEURLOO in OostendeVrijdagavond werd de “DEURLOO”, het nieuwste rededienstvaartuig van VLOOT, overgebracht vanuit Estland. In de loop van het najaar zullen ook nog de zusterschepen “HONTE” en “RAAN” worden afgeleverd door de werf Baltic Workboats.

De nieuwe vaartuigen zullen de uit 1993 daterende “JAN BREYDEL”, “PIETER DECONINCK” en “GUIDO GEZELLE” vervangen.

“DEURLOO”, “HONTE” en “RAAN” zullen samen met de “RAVELINGEN” ingezet worden in Vlissingen (Nederland) om daar beloodsingsopdrachten uit te voeren. Dit betekent dat zij zullen instaan voor het transport van loodsen naar en van zeeschepen die de Schelde op- of afvaren. De rededienstvaartuigen zullen op jaarbasis samen ongeveer 15.000 vaaropdrachten uitvoeren.

Door de toepassing van moderne technologie zal het verbruik van de nieuwe 20 meter lange aluminium vaartuigen lager liggen dan dat van de huidige.  De voortstuwingsmotoren zullen ook gebruikt worden om via alternatoren de aan boord benodigde elektriciteit op te wekken.

De nieuwe generatie rededienstvaartuigen zijn met hun 22 knopen kruissnelheid een stuk sneller dan hun voorgangers. Op het vlak van geluidniveau, klimatologische omstandigheden en verblijfscomfort  werden flinke inspanningen gedaan. De vaartuigen bieden daardoor een degelijke werkplek aan de drie bemanningsleden en de (maximaal) acht passagiers.

Om de verticale bewegingen (g-krachten) die een varend schip maakt minimaal te houden, werd een bijzondere rompconstructie gehanteerd: de boeg werd voorzien van een zogenaamde “wavepiercing”-steven die golven doorklieft en de opwaartse kracht van een aanrollende golf zo grotendeels teniet doet.

Met de “DEURLOO”, “HONTE”, “RAAN” en “RAVELINGEN” beschikt VLOOT Vlissingen voortaan over zelfrichtende rededienstvaartuigen, wat betekent dat ze bij omslaan automatisch terugkeren naar een normale toestand. Dit draagt bij aan de veiligheid en bescherming van de opvarenden.

Enkele beelden van de DEURLOO in Oostende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *