Port of Antwerp en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) tekenen contouren van een nieuw havencoördinatiecentrum uit

Port of Antwerp en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zitten de komende maanden rond de tafel over de gezamenlijke bouw van een verkeerstoren/coördinatiecentrum: het Antwerp Coordination Center (ACC).

Een veilig en vlot scheepvaartverkeer naar, van en in de haven van Antwerpen is van het allergrootste belang. Om dat te blijven garanderen en voortdurend te verbeteren is een goede afstemming en samenwerking tussen alle partners van de nautische keten cruciaal. Het vernieuwde ACC is daar een hefboom voor.

Het nieuwe gebouw komt in de plaats van het huidige ACC, dat niet meer aangepast is aan de huidige noden. Het nieuwe ACC zal de verschillende actoren binnen de nautische keten in de haven van Antwerpen centraliseren, integreren en optimaliseren op een functionele gemeenschappelijke  werkvloer met future-proof digitale toepassingen, een duurzame infrastructuur en sociale voorzieningen. En dit met veiligheid als hoogste prioriteit.

Het coördinatiecentrum zal opgericht worden aan de Zandvliet-Berendrechtsluis. Eind januari 2020 werd het startschot van dit bouwproject gegeven met de oproep tot kandidaten voor een begeleidingsopdracht voor het realiseren van een operationeel Antwerp Coördination Center. Volgens de huidige planning zal het nieuwe ACC eind 2024 operationeel zijn.

 

2 gedachten over “Port of Antwerp en het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) tekenen contouren van een nieuw havencoördinatiecentrum uit

 1. Hopelijk wordt er én door MDK én door PoA bij de oproep tot ontwerp gestipuleerd dat de nieuwbouw ook van een bezoekerscentrum dient voorzien te worden zodat buitenstaanders de werking van het ACC fysiek kunnen beleven (zie het vorige, nooit uitgevoerde ontwerp van architect Neutelings).

  • Beste Raymond

   Bedankt voor uw bericht. Momenteel is het ontwerp van ACC nog in prille opstart, de klemtoon zal op het functionele en operationele liggen. In september worden alle voorstellen en aanvullingen bij het ontwerp worden in september besproken. We zullen uw voorstel meenemen.

   Vriendelijke groet
   Team communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *