Baggerwerken jachthaven Blankenberge gaan voort

bron: Strand- en reddingsdienst Blankenberge

De baggerwerken in de jachthaven van Blankenberge kunnen verder uitgevoerd worden. Afdeling Kust bekeek hiervoor samen met de aannemer welke maatregelen nodig waren om de veiligheid van de werknemers aan boord te kunnen garanderen.

Onmiddellijk na de voorjaarsstormen werd met de cutterzuiger Vlaanderen 16 het zand uit de havengeul gebaggerd. Dit zand werd vanaf eind februari tot begin april opgespoten op het strand en is gebruikt om het strand over de volle lengte van de zeedijk aan te vullen. Het openvoeren en nivelleren op het strand is tot vorige weeg uitgevoerd. Het zeewaartse gedeelte van de havengeul, ook wel het Voorplein genoemd, werd gebaggerd met de sleephopperzuiger Christophorus. Dat zand werd geklept op de vooroever voor het strand van Blankenberge Centrum waar het dan op natuurlijke wijze, via de werking van het getij, de wind en de golven terug op het strand kan worden gebracht.

Wat nu nog overblijft meer naar binnen in de havengeul is zand met slib. Dat kan door het aanwezige slib niet gebruikt worden om het strand op te spuiten maar moet naar zee worden afgevoerd op de erkende slibstortplaatsen. Dat zal samen met de baggerwerken in de oude Jachthaven gebeuren. Voor die werken zal de aannemer de cutterzuiger Blanew en de splijtbakken Vlaanderen 7 en Vlaanderen 8 inzetten. Op de splijtbakken is het onmogelijk om de social distancing maatregel te respecteren. Daarom zit het personeel van de aannemer dat deze fase van de werken zal begeleiden sinds vorige week actief in quarantaine op een hotelboot in Oostende. Op die manier zullen zij vanaf 27 april de baggerwerken in de Oude Jachthaven op een veilige manier kunnen starten.

Hiermee geeft ook het agentschap MDK gehoor aan de oproep van minister Lydia Peeters en de wegen- en waterbouwsector om openbare werken opnieuw op te starten, met respect voor de veiligheid van werknemers.

Aansluitend aan Blankenberge zal nog beperkt gebaggerd worden in de jachthavens van Oostende. In Oostende is het in de huidige omstandigheden niet mogelijk om boten te laten verleggen om de baggerwerken uit te voeren. Hierdoor zullen enkel de centrale delen in het Montgomerydok gebaggerd worden.

In Nieuwpoort zijn de baggerwerken in de jachthavendokken ondertussen wel volledig afgerond. Vóór de zomer zal daar de havengeul nog gebaggerd worden met een sleephopper. De juiste timing van de inzet van dit baggertuig is ook afhankelijk van de maatregelen rond Corona die internationaal van toepassing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *