doop PIERRE PETIT

Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer

Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer

Op dinsdag 17 september werd langsheen de Antwerpse Scheldekaaien het nieuwe VLOOTvaartuig PIERRE PETIT gedoopt. Doopmeter Wivina Demeester – De Meyer  brak de champagnefles in één vlotte beweging. De plechtigheid ging door in de cruiseterminal die door de Stad Antwerpen ter beschikking was gesteld geworden. 

De PIERRE PETIT werd gebouwd in Spanje en zal ingezet worden voor hydrografische metingen op de Schelde en onderzoek gevoerd voor het waterbouwkundig labo van Borgerhout. Het meet 23 m lang en 6,5 m breed en ligt 1,3m diep. Het schip is uitgerust met de nieuwste apparatuur om haar taken te volbrengen en zal met haar 22 knopen en catamaranprofiel ook een ruimer gebied kunnen bevaren.

Voorafgaand aan de doop benadrukte schepen Marc Van Peel het belang van het schip voor de Schelde en belichtte hij ook de belangrijke inspanningen die de meter steeds op zich nam ter ondersteuning van de Scheldeverdiepingen en de negotiaties met Nederland. De doop van de PIERRE PETIT en haar deelname aan de parade in het kader van de 150 jaar-viering van Schelde Vrij volgende zaterdag kan niet symbolischer zijn.

Jacques D’Havé, administrateur-generaal van het agentschap voor maritieme dienstverlening en kust, ging in zijn speech in op de kenmerken van het vaartuig zelf en de goede samenwerking tussen de verschillende diensten die tot dit nieuwbouwvaartuig hebben geleid. Hij refereerde ook, met een kwinkslag, naar de kritische vragen die de toekomstige meter steeds stelde, toen zij als Vlaams minister van financiën en begroting in het verleden ook over investeringen en begrotingen van het toenmalige zeewezen ging.

Wivina Demeester gaf vervolgens mee hoe ze de aanloopperiode naar deze dag had ervaren. Van het moment dat haar de vraag gesteld werd om meter te worden tot de keuze van hoed en haar zoektocht om meer te weten te komen over de persoon achter de naam die haar metekind zal dragen.

Na de doopplechtigheid maakte de meter een tocht op de Schelde waarbij gezagvoerder Sven Beyers haar zelf ook even het roer in handen gaf.   De ZEESCHELDE zorgde ondertussen voor een indrukwekkend waterspektakel terwijl de SPN 14 (ingezet binnen het partnerschap dat VLOOT heeft met de scheepvaartpolitie) de PIERRE PETIT begeleidde.
Tijdens de receptie, waar ook vele kustwachtpartners, klanten, stakeholders en collega’s uit de Vlaamse overheid bij aansloten, brachten nog tal van genodigden een bezoek aan het vaartuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *