MDK op de Vlaamse Havendag

Na de succesvolle edities van 2008 en 2011 zetten de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge op zondag 22 september hun deuren weer open.

In samenwerking met de Vlaamse overheid organiseren ze dan de derde Vlaamse Havendag, waar jong en oud een unieke blik krijgen achter de schermen van de Vlaamse havens. Kom gerust eens kijken!

MDK is ook deze editie goed vertegenwoordigd.

Oostende

MRCC (Maritiem Reddings en Coördinatiecentrum)

Maritiemplein 3
Wat als er een man overboord valt? En wat gebeurt er als er brand uitbreekt op een schip op zee? Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Na alarmering verwittigt het MRCC de nodige kustwachtpartners. Het MRCC is onderdeel van de afdeling Scheepvaartbegeleiding van de Vlaamse overheid. Op de eerste verdieping kom je meer te weten over het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de kustwacht, het kustweerbericht en andere boeiende zaken. Op de tweede verdieping geven we in de crisisruimte uitleg over de algemene werking van het MRCC. We besluiten met een bezoek aan de werkvloer.

Bezoek aan schip ‘Ter Streep’

Maritiemplein (einde Wandelaarkaai – Vismijnlaan)
Op de Vlaamse Havendag willen VLOOT (reder gespecialiseerd in overheidsvaartuigen) en de Vlaamse hydrografie (afdeling Kust – exploitant) het publiek laten kennismaken met de hyrografische metingen die uitgevoerd worden aan boord van Ter Streep. Ter Streep wordt ingezet op de Noordzee en de toegangswegen tot de Westerschelde en is uitgerust met de meest moderne hydrografische apparatuur. De meetgegevens worden onder meer gebruikt om de zee te monitoren en zeekaarten op te maken.

Antwerpen

Deurganckdoksluis Infotent  

Werf Sint-Antoniusweg – Haven 1721 – 9130 Doel
De jongste jaren doen megacontainerschepen met een lengte van 360 m en meer regelmatig de haven aan. De schepen worden groter en groter. Dit is een hele uitdaging voor het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse overheid.

Wil je weten hoe de grootste containerreuzen naar Antwerpen varen? Of ben je benieuwd naar de nieuwe beloodsingsvloot? En naar de Schelderadarketen? Kom dan naar de grote infotent op de bouwwerf van de Deurganckdoksluis. Het agentschap MDK vertelt je hoe loodsen, verkeersbegeleiders, hydrografen en nog een heleboel anderen instaan voor een veilige en vlotte vaart op de Schelde.

Zeebrugge

Bezoek Zeetijger

Noordelijk Insteekdok, 8380 Zeebrugge
Op de Vlaamse Havendag laat VLOOT het publiek kennismaken met de “ZEETIJGER”. Deze boeienlegger staat in voor het uitzetten van de ca. 150 boeien op zee, maar kan heel wat meer dan dat.

Gent

Veer Langerbrugge – Make-Music Power Percussion Band

Veer Langerbrugge & Eilanderskaai 9, 9000 Gent
Op het Langerbrugge-eilandje, aan de jachthaven, word je opgewacht door de leden van de Make-Music Power Percussion Band. Zij brengen op hun eigen speelse en enthousiaste manier een mix van Afrikaanse en Europese ritmes. Daarvoor gebruiken ze instrumenten vanuit de hele wereld (djembés, doundouns, timbales, bongo’s…). Laat je oppeppen door hun pompend ritmisch geweld! Make-Music springt ook af en toe met jou op de autovrije overzet, je bent dus gewaarschuwd!

Bezoek het schip De Zeeschelde

Veer Langerbrugge, dok 1060, 9000 Gent
Het nieuwe schip De Zeeschelde staat in voor de vaarwegmarkering op de Schelde. Dit schip van VLOOT  zorgt voor het onderhoud en de optimalisatie van meer dan honderd boeien en installaties op de rivier. Daarnaast kan het schip meewerken aan reddingsacties en garandeert het een veilig en vlot scheepvaartverkeer indien nodig (met brandbestrijding en het ruimen van olieverontreiniging).

Meer info op www.vlaamsehavendag.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *