In gesprek met een loodsdienstcoördinator

Naar aanleiding van de week van het werkgeluk, zetten we elke dag een ander personeelslid van MDK in de kijker. Vandaag is het de beurt aan Wim Mannaert, loodsdienstcoördinator in Gent.

“Het is zo’n beetje zoals puzzelen, maar dan in het heel groot. We leggen deze puzzel zorgvuldig want ieder stukje heeft impact op de nautische keten”

Sinds wanneer werk je voor MDK?
Ik ben begonnen bij de Vlaamse overheid op 6 mei 1993 als loodsdienstcoördinator of in het kort lodico. MDK bestond toen nog niet, maar de functie wel.

Kan je kort je job omschrijven?
Als loodsdienstcoördinator sta je in voor de dispatching van het Loodswezen. Je zorgt ervoor dat alle schepen op het juiste moment de juiste loods aan boord krijgen en dat de loods tijdig ter plaatse geraakt. In Gent zijn wij ook het coördinatiecentrum voor alle aanmeldingen voor de loodspost Wandelaar.

Wij werken in continudienst en draaien daarbij diensten van 12 uur.
De dagdienst start om 06:45 tot 19:00 en de nachtdienst start om 18:45 tot 07:00. Op het einde van elke shift is er een kwartiertje voorzien voor de overdracht aan de lodico van de volgende shift

Wij hebben 4 stations, namelijk in Antwerpen, Gent, Vlissingen en Zeebrugge. In Gent en Zeebrugge zijn er 7 lodico’s. In Antwerpen en Vlissingen zijn er 14 lodico’s.

Elk station heeft een teamplanner, ik ben de planner voor Gent.
Het vraagt wel enige flexibiliteit, maar ik kan rekenen op de teamplanner van Antwerpen die mijn taken overneemt als ik met verlof ben en uiteraard ook omgekeerd. In Vlissingen en Zeebrugge is er ook een wisselwerking.

Hoe ben je bij MDK terechtgekomen?
In 1993 ben ik begonnen als vervanging van iemand in loopbaanonderbreking, dat contract is na verloop van tijd een contract van onbepaalde duur geworden. Vervolgens heb ik enkele examens meegedaan en op die manier ben ik statutair ambtenaar geworden.

Wat vind je leuk aan je job?
Vooral de afwisseling. Eigenlijk is het altijd wel ongeveer hetzelfde werk, maar elke dag is toch anders. Je komt steeds in andere situaties terecht. Het is vooral attent blijven en vooruit kijken. Het is zo’n beetje zoals puzzelen, maar dan in het heel groot.We leggen deze puzzel zorgvuldig want ieder stukje heeft impact op de nautische keten.

Heeft corona een impact op je job gehad?
Niet zo heel veel. We zien onze collega lodico’s bij de shiftoverdracht.
Op dat gebied is er niet zo veel veranderd. Wat wel een verschil is, zijn onze administratieve collega’s die van thuis werken. Onze nautisch dienstchef stond altijd paraat voor ons. Hij kwam zo’n 2 dagen per week naar kantoor. Het poetspersoneel is ook blijven komen, maar bij de shiftoverdracht zorgen wij zelf voor het ontsmetten van de werkplek en het apparatuur.

Heb je tijdens corona nog contact gehad met je collega’s?
Het contact met de administratieve collega’s liep vooral telefonisch.
Maar sinds begin september komen er ook terug meer collega’s naar de werkvloer..

Hoe zie jij je toekomst bij MDK?
Ik ben al 27 jaar loodsdienstcoördinator en ik hoop dat nog lang te blijven.
Al moet ik toegeven dat de shiften in continudienst wel iets zwaarder beginnen te wegen dan vroeger.

Voor mij is het de job op mijn lijf geschreven, ook al kan je er niet voor studeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *