In gesprek met een projectingenieur

Naar aanleiding van de week van het werkgeluk, zetten we elke dag een ander personeelslid van MDK in de kijker. Vandaag is het de beurt aan Niels Vanmassenhove, projectingenieur in Oostende.

Je bent van A tot Z verantwoordelijk voor de uitvoering van een project. Als je dan op de werf komt en je ziet het project groeien, dat geeft een enorme voldoening.”

Sinds wanneer werk je voor MDK?
In november 2012 ben ik overgestapt van de baggersector naar een job bij de afdeling Kust.

Kan je kort je job omschrijven?
Als projectingenieur ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van de infrastructuurprojecten binnen de afdeling Kust. Kort samengevat komt het er op neer dat wij van A tot Z verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de projecten. De belangrijkste projecten zijn die binnen het Masterplan Kustveiligheid. Daarnaast zijn wij ook bezig met het onderhoud van de kustjachthavens.

We zijn met zeven projectingenieurs, vier toezichters en drie mensen voor de technische ondersteuning bij het Team Infrastructuur Kust van de afdeling Kust. We werken onderling nauw samen en delen constant kennis en ervaring met elkaar in onze technische cel. Sommige projecten zijn heel complex, zodat we ook heel vaak moeten overleggen met specialisten over juridische aspecten en vergunningen.

Ik werk jaarlijks aan 2 à 3 projecten, maar sommige projecten lopen over verschillende jaren.

Welke projecten heb je op dit moment?
Ik ben momenteel bezig met twee grote projecten:
• De bouw van twee nieuwe kaaimuren en het laatste stuk stormmuur in Blankenberge in het kader van het Masterplan Kustveiligheid .
• De eerste fase van de overstromingsmaatregelen in de haven van Zeebrugge.

Hoe ben je bij MDK terechtgekomen?
Ik werkte hiervoor bij een baggerbedrijf. Via een werknemer van afdeling Kust had ik de vacatures voor projectingenieur vernomen. Ik ben zelf van Bredene en had altijd wel zin in een job aan de kust. Deze job ligt volledig in de lijn van mijn studies en met de interessante arbeidsvoorwaarden was mijn keuze snel gemaakt.

Wat vind je leuk aan je job?
De moeilijke projecten zijn echt wel een uitdaging, omdat het technische luik voor een stuk toch altijd pionierswerk is. Verder is er veel interactie met alle stakeholders, de burgers en andere overheden. Omdat ik ongeveer één keer per week op de werf zelf ga, zie je ook je eigen projecten groeien. Als het project dan uiteindelijk afgerond is, zorgt dit wel voor een voldoening.

Hoe belangrijk is die interactie?
Communicatie met de belanghebbenden is zeer belangrijk. Zo hebben sommige werken een grote impact op de bevolking. Er moeten soms straten of toegangswegen afgesloten worden. Wij proberen de projecten zo te plannen dat er in de zomerperiode niet gewerkt wordt om het toerisme alle kansen te geven. Bij al onze werken zorgen we ook voor een meerwaarde voor de omgeving. Op die manier is het draagvlak bij de bevolking groter.

Heeft corona een impact op je job gehad?
Corona heeft zeker een impact gehad. Het was toch een aanpassing om volledig van thuis uit te werken. De interactie met de collega’s viel toch voor een groot stuk weg. Er was soms toch de nood om fysiek af te spreken, omdat wij ook veel met plannen werken en dat is dus niet zo evident om via een digitale overleg te bespreken.

Hoe zie jij je toekomst bij MDK?
Ik werk graag bij MDK en zeker bij de afdeling Kust. Wij hebben daar zeer toffe collega’s en ook een goede leiding. Mijn werk is nog altijd uitdagend en leuk, dus ik hoop om hier nog lang te mogen werken.

Een gedachte over “In gesprek met een projectingenieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *