Centrum van Oostende krijgt bescherming tegen superstorm

Vandaag starten in de omgeving van de Venetiaanse Gaanderijen grote  suppletiewerken op het strand voor Oostende-Centrum. Het strand wordt verhoogd en verbreed om Oostende definitief te beschermen tegen een 1000-jarige storm, een zogenaamde Superstorm. De werkzaamheden passen in het Masterplan Kustveiligheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Het gaat om het grootste project uit de voorbije 40 jaar.

In het kader van de uitvoering van het Masterplan Kustveiligheid dat de Vlaamse kust moet beschermen tegen zeer zware stormen, start vandaag een grootschalige strandsuppletie. Er wordt ruim 1,65 miljoen kubieke meter zand op het strand van Oostende gespoten. Door de daaruit volgende verbreding en verhoging van het strand zal het veiligheidsniveau tegen zeer zware stormen aanzienlijk toenemen. Oostende zal voor het eerst in haar bestaan langs de zeezijde beschermd zijn tegen stormen die nog zwaarder zijn dan deze van 1953.

De afdeling KUST van de Vlaamse overheid (agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust) heeft vóór de zomervakantie al een zinkerleiding gelegd ter hoogte van de Venetiaanse Gaanderijen, zowat loodrecht op de waterlijn. 450 meter van die leiding ligt onder water en 30 meter ligt op het strand. In september is op het strand een persleiding aangelegd en op zee een drijvende leiding van 450 meter lang voor koppeling aan een baggerschip. Vandaag start de eigenlijke suppletie, die vanaf de zeedijk duidelijk zichtbaar zal zijn.

De eerste plannen ooit voor de realisatie van een nieuw strand dat Oostende zou beschermen tegen een Superstorm dateren van 1999. Vandaag worden die plannen gerealiseerd”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. “De eerste fase van de werken op het strand wordt uitgevoerd vanaf de Venetiaanse Gaanderijen tot aan de nieuwe westelijke havendam. Aan het Klein Strand wordt niet geraakt maar het bestaande Noodstrand gaat op in het nieuwe bredere en hogere Groeistrand”. 

Het zand voor de strandwerken wordt per schip in zee gehaald op de vergunde winzone Hinderbanken, ruim 40 kilometer voor de kust. Het opspuiten wordt uitgevoerd door de Tijdelijke Vereniging Vlaamse Baaien – Groep DEME & Jan De Nul – vanaf de 122 meter lange en 28 meter brede sleephopperzuiger Breughel.

De suppleties worden telkens uitgevoerd op het tijdstip van hoogwater. Volgens de planning zal de eerste fase voltooid zijn tegen het einde dit jaar. Daarna, in 2014, start de tweede fase in de zone tussen de Venetiaanse Gaanderijen en Mariakerke-Raversijde. De totale prijs van de werken bedraagt 15 miljoen euro.

Vlaams minister Crevits : “Met dit project zetten we een belangrijke nieuwe stap in de bescherming van de bewoners van Oostende. Het doel is dat iedereen veilig kan wonen en kan recreëren aan zee. We houden rekening met de klimaatswijziging en door onze stranden te verbreden groeien we mee met de zee.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *