Exoten verdwijnen in duinen oostkust

In de duingebieden in Knokke-Heist en tussen Blankenberge en Zeebrugge is de aannemer sinds half september gestart met het verwijderen van exoten. Later komen ook nog de duinengordel tussen Wenduine en Blankenberge en de duinbossen in De Haan aan bod. Met deze werken willen we de natuurlijke habitat van de duinen herstellen.

Invasieve exoten tasten de duingebieden tussen De Haan en Knokke-Heist aan. Invasieve exoten, dat zijn planten die daar eigenlijk niet thuishoren. Onder andere de rimpelroos neemt grote oppervlaktes in en verdringt de natuurlijke vegetatie. Door de uitheemse planten te verwijderen, zullen inheemse soorten opnieuw alle kans krijgen om te groeien.

Op sommige plaatsen zullen zandschermen geplaatst worden om zandoverlast door verstuiving tegen te gaan. De schermen moeten bovendien ook recreanten weren uit de zones waar de natuur zich moet ontwikkelen. In bepaalde zones zal aansluitend op de verwijdering van exoten ook helmgras aangeplant worden om het zand daar beter vast te houden.

Voor het verwijderen van de planten werken drie agentschappen van de Vlaamse overheid samen:

De werken zijn gestart op 15 september in Knokke-Heist en in de duinengordel tussen Blankenberge en Zeebrugge. In een latere fase pakt men ook nog de duinenzone tussen Wenduine en Blankenberge en de duinbossen in De Haan aan.

Zones in Knokke-Heist
Zone tussen Blankenberge en Zeebrugge
Zones in De Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *