Doop Maurice Maeterlinck

Doop maurice maeterlinckOp maandag 9 december 2013, een zonovergoten dag, werd de MAURICE MAETERLINCK gedoopt. Dit nieuwe VLOOTautoveer vervangt een 50-jaar oude veerboot. Deze plechtigheid ging door te Gent (Langerbrugge), langs het kanaal Gent-Terneuzen.

De MAURICE MAETERLINCK werd gebouwd op de Vlaamse scheepswerf Carron Marine, gelegen op enkele kilometer verder langs het kanaal. Het veer is opgevat als een duurzaam en groen vaartuig en vaart net zoals alle andere VLOOTvaartuigen op zwavelarme brandstof.

Het vaartuig is 30 meter lang, 9,30 meter breed, heeft een diepgang van 2,40 meter en kan maximaal 60 ton vervoeren. Het autoveer is toegankelijk voor voetgangers, tweewielers, personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens en bussen.

De sprekers Mathias De Clercq (voorzitter van de Raad van Bestuur van het Havenbedrijf Gent en eerste schepen van de stad Gent), Jozef Dauwe (voorzitter van de Maurice Maeterlinck Stichting), Jacques D’Havé (administrateur-generaal MDK) en meter Joke Schauvliege (Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur) benadrukten allen vanuit hun eigen invalshoek het belang van de veerdienst in de Gentse haven en de symboliek rond de enige Vlaamse Nobelprijswinnaar voor literatuur, Maurice Maeterlinck.

Na de speeches begeleidde Yves Goossens, algemeen directeur van VLOOT, de meter en de andere genodigden naar de nieuwe veerboot waar zij vol overgave en vreugdevolle wensen voor het vaartuig en de bemanning, de fles richting vaartuig liet vliegen.

Nadat de fles met een beetje hulp gebroken was, konden alle genodigden mee aan boord van de MAURICE MAETERLINCK voor een kort tochtje. Gezagvoerder Johan Tange en zijn collega Jean-Pierre West lieten de meter zelf ondervinden hoe het is om met een veerboot te varen. Op het dek werd door andere VLOOTcollega’s ondertussen een AED-oefening gedemonstreerd voor de genodigden. Alle VLOOTvaartuigen, en dus ook de MAURICE MAETERLINCK, zijn uitgerust met een draagbaar AED-toestel. Op deze manier levert VLOOT als ‘hartveilige organisatie’ een substantiële bijdrage om de overlevingskansen bij hartstilstand van slachtoffers te vergroten en de eerste hulpcapaciteit aan de bevolking te verhogen.

Tot slot nodigden het Havenbedrijf Gent, waarvan CEO Daan Schalck zelf aanwezig was, en VLOOT de aanwezige klanten, stakeholders en collega’s uit om nog even na te praten in de Sailing Queen (RBSC) tijdens een sfeervolle receptie, begeleid door ‘A Touch of Latin’. Het Rode Kruis was ook aanwezig in het kader van de samenwerking voor de AED-opleidingen en zamelde, ondersteund door een woordje van Yves Goossens, voor de gelegenheid centen in voor de heropbouw in de Filipijnen na de tyfoon Haiyan.

De genodigden kregen bij het verlaten van de receptie het in het Nederlands vertaalde Maeterlinckwerk “Bulles bleues” mee.

Zie ook het fotoalbum en de reportage van de regionale televisie AVS over de doopplechtigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *