Nieuwe duurzame veerboten klaar voor vertrek naar Vlaamse thuishaven

Twee hypermoderne veerboten zijn zo goed als klaar om te vertrekken van de scheepswerf naar hun nieuwe thuishaven in Oostende en Antwerpen. Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) kijkt uit naar de komst van de nieuwe vaartuigen om de Vlaamse vloot verder te verduurzamen. Momenteel teistert de pandemie zowat elke sector en zorgen de beperkingen voor allerlei vertragingen. Zo ook bij Vloot die instaat voor de opvolging van de scheepsbouwprojecten binnen het agentschap MDK.

We moeten momenteel wachten tot het weer veilig is om naar de scheepswerf te kunnen afreizen om de laatste proeven uit te voeren zodat de nieuwe veerboten kunnen overvaren naar België,” duidt ir. Piet Leeuwerck, scheepsbouw en R&D manager bij Vloot. Deze laatste proeven dienen om alle systemen van de schepen te testen en zijn noodzakelijk om groen licht te geven aan de scheepswerf voor de overtocht. Door de huidige maatregelen in de strijd tegen het virus zijn de finale testen uitgesteld. “Wanneer de finale proeven zullen doorgaan, is voorlopig nog onduidelijk, maar we hopen natuurlijk dat dit zo snel mogelijk kan,” vult ir. Piet Leeuwerck aan.

Het is nog even spannend afwachten vooraleer deze twee duurzame veerboten te verwelkomen. Met een volledig elektrische veerboot voegt MDK een uiterst duurzaam exemplaar toe aan haar vloot. Een absolute primeur voor de locatie in Oostende is de ‘Raveel ontmoet Ensor’. Deze veerboot maakt gebruik van zeer innovatieve technieken. “Het veer vaart met een elektrisch voortstuwingssysteem dat half zo groot is als een dieselelektrisch voortstuwingssysteem dankzij de kleinere, zeer efficiënte en lichte elektromotoren. Enkel in geval van nood, bijvoorbeeld bij lange uitval van de walvoeding, zal het voorstuwingssysteem aangedreven worden door een dieselgenerator,” legt ir. Piet Leeuwerck uit. De veerboot zal opladen via een automatische lader. De laadtoren en pantograaf bevinden zich op het drijvend ponton aan de oosteroever. Ook de zonnepanelen die op het dak geïnstalleerd zijn, leveren voldoende energie om in de volledige energiebehoefte van het veer te voorzien met uitzondering van het voortstuwingssysteem.

De ‘Marnix Van Sint Aldegonde’ heeft Antwerpen als thuishaven. Ook dit veer is door de vele groene maatregelen een enorme toegevoegde waarde. “Deze veerboot beschikt over twee onafhankelijke voortstuwingseenheden. Dit maakt het mogelijk om in geval van nood met slechts één motor naar de kant te varen. Op het dak zijn er zonnepanelen geïnstalleerd die met een zonneladercontroller aangesloten zijn op het systeem voor een optimaal rendement.

De ‘Raveel ontmoet Ensor’ is ontworpen om 100 passagiers te kunnen overzetten, wat een verdubbeling is van de huidige capaciteit van de veerboten aan de kust. Het schip is 23 meter lang en 6,5 meter breed en kan een maximale snelheid halen van 16 km/u.
De ‘Marnix Van Sint Aldegonde’ is ontworpen om 200 passagiers te kunnen overzetten. De overzetboot is 30 meter lang en 9,5 meter breed en kan een maximale snelheid van 18 km/u halen.

6 gedachten over “Nieuwe duurzame veerboten klaar voor vertrek naar Vlaamse thuishaven

  • Beste Jean-Paul,

   🙂 Wij hopen de schepen ook spoedig te kunnen verwelkomen als de maatregelen dit veilig toelaten.

  • Beste Piet

   De overheid moet de regelgeving op overheidsopdrachten volgen. Opdrachten van die omvang moeten gepubliceerd worden op Europees niveau. Kandidaten kunnen vervolgens inschrijven op de opdracht waarna een objectieve evaluatie van de ingediende offertedossiers volgt. Deze twee veerboten zijn gebouwd in Estland.

 1. Gewoon uit interesse:
  Is de nieuwe “Marnix van Sint Aldegonde” bedoeld als vervanging van de huidige die de veerdienst Kruibeke – Hoboken verzekerd (of verzekerde) ?
  De huidige had een capaciteit van 100 personen, blijkbaar is dit nu opgetrokken naar 200. Is daar een bepaalde reden voor?

  • Beste François

   De Marnix Van Sint-Aldegonde zal de oude veerboot Simon Stevin vervangen. Dit nieuwe veer zal ingezet kunnen worden voor de drie veerdiensten op de Schelde in eigen beheer van MDK: Sint-Anna, Kruibeke-Hoboken en Bazel-Hemiksem.
   De capaciteit van het nieuwe veer ligt in lijn met de huidige toegelaten capaciteit, mits er momenteel een beperking geldt door COVID-19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *