Vogels tellen? Het gebeurt ook aan boord van de Simon Stevin!

Op zaterdag 30 en zondag 31 januari 2021 vindt het jaarlijkse Grote Vogelweekend van Natuurpunt plaats. Je kan zelf meehelpen door de vogels in je tuin te tellen. En nee, je hoeft helemaal geen vogelkenner te zijn. 

Niet alleen de tuin maar ook de Noordzee vormt een belangrijke biotoop voor vogels. Wist je dat het zeewetenschappelijk vaartuig Simon Stevin daarom maandelijks onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek aan boord ontvangt? Deze onderzoekers tellen zeevogels zoals alken, kleine mantelmeeuwen, visdieven en zeekoeten en migrerende landvogels zoals spreeuwen, ganzen, eenden, roofvogels en zelfs uilen! Ook andere zeezoogdieren komen in aanmerking zoals bruinvissen en zeehonden. Vaar in dit filmpje even mee met de Simon Stevin en spot een bultrug in de Noordzee!

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) staat in voor de organisatie en de planning van alle zeewetenschappelijk onderzoek dat gebeurt met de Simon Stevin. Vloot, de rederij van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, zorgt voor het bemannen en bedrijfsklaar inzetten van het schip. Een sterke samenwerking die expertise, kennis en ondersteuning bundelt om onderzoek in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden. 

Zelf aan de slag gaan in je tuin? Natuurpunt geeft enkele handige tips om vogels van elkaar te onderscheiden en om de meest voorkomende tuinvogels te herkennen. Alle info over Het Grote Vogelweekend vind je hier.

2 gedachten over “Vogels tellen? Het gebeurt ook aan boord van de Simon Stevin!

  1. Is het mogelijk voor particulieren om eens mee te gaan met de Simon Stevin? Of zijn er andere mogelijkheden voor vogelexcursies op de Noordzee? Alle info is welkom.

    • Beste Eef

      Bedankt voor je interesse! De Simon Stevin is een schip dat ingezet wordt voor allerlei zeewetenschappelijk onderzoek gecoördineerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Er worden geen vogelexcursies ingericht voor particulieren met de Simon Stevin. Het schip is wel af en toe te bezoeken tijdens bijvoorbeeld de Dag van de Wetenschap in november (in niet-corona-tijden). Hou zeker de pagina van het VLIZ of deze pagina in het oog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *