‘World Hydrography Day’ viert honderd jaar internationale samenwerking in de hydrografie

Nadat de Verenigde Naties in 2005 goedkeuring gaven, viert de internationale hydrografische gemeenschap elk jaar op 21 juni de ‘World Hydrography Day’. Ook het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, en in het bijzonder het team van de Vlaamse Hydrografie, staan hier elk jaar even bij stil.

Honderd jaar internationaal samenwerken

Het thema voor dit jaar is honderd jaar internationale samenwerking in de hydrografie. In 1919 kwamen hydrografen uit vierentwintig landen, waaronder België, voor het eerst samen in Londen voor een internationale hydrografische conferentie. Hierbij werd ook beslist een permanente organisatie op te richten met onder andere als doel standaardisatie te creëren bij het aanmaken van zeekaarten en nautische publicaties.  Als gevolg hiervan werd in 1921 het International Hydrographic Bureau opgericht, dat in 1970 van naam veranderde naar International Hydrographic Organisation.  Vandaag op 21 juni 2021 is het de World Hydrography Day en zet deze internationale hydrografische gemeenschap de honderdjarige samenwerking in de kijker.

Wat betekent deze internationale samenwerking voor onze Vlaamse Hydrografie?

Als MDK zetten we heel sterk in op veiligheid in het maritieme gebied en een optimale werking van de nautische keten. Deze nautische keten stopt natuurlijk niet aan de landsgrenzen, en op het vlak van hydrografie betekent dat we nauw samenwerken met onze buurlanden en de internationale gemeenschap zodat een schip dat vertrekt van zowel Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika of Azië gestandaardiseerde en internationaal beschikbare zeekaarten kan gebruiken. De Vlaamse Hydrografie vertegenwoordigt België binnen de International Hydrographic Organisation en neemt deel aan verschillende werkgroepen die de activiteiten en publicaties van hydrografische diensten standaardiseren. De voorbije twee jaar was de Vlaamse Hydrografie ook voorzitter van de North Sea Hydrographic Commission. Die groep brengt hydrografische diensten van het Noordzeegebied samen om afspraken te maken specifiek voor deze regio. Zo stoppen de traditionele zeekaarten niet aan de landsgrenzen en zijn er reeds lang afspraken met onze buurlanden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland rond het delen van data. Zo zorgen we samen dat de zeevarenden zonder problemen over maritieme grenzen heen kunnen varen.

Zeekaart
Zeekaart (MDK)

Wat brengt de toekomst?

En ook in de toekomst zal de Vlaamse Hydrografie actief blijven samenwerken met buurlanden en internationale collega’s. In de komende jaren zullen belangrijke stappen gezet worden naar een nieuwe standaard voor hydrografische data . Deze zal de zeevarenden een veel rijker beeld geven van de maritieme wereld, maar zorgt ook voor enkele uitdagingen voor hydrografische diensten wereldwijd.  Door met elkaar ervaringen uit te wisselen bij de implementatie en transitie van deze nieuwe standaard staan we klaar om ook de komende honderd jaar de maritieme wereld te voorzien van hydrografische topproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *