MRCC en VLOOT oefenen samen!

Oefening MRCC en VLOOTOp vrijdag 23 mei 2014 sloegen het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum (MRCC – afdeling Scheepvaartbegeleiding) en VLOOT opnieuw de handen in elkaar voor een ruime Search And Rescue-oefening op zee.

Om 13.00 uur werd melding gedaan van een drenkeling die reeds twee uren eerder overboord gevallen was, waarop de ZEEHOND, onder het gezag van Etienne Antierens, en de TUIMELAAR met Mark Vanderwal en zijn team, onmiddellijk uitgestuurd werden. De TUIMELAAR kwam spoedig ter plaatse in het zoekgebied en had ondertussen instructies van het MRCC doorgekregen. Deze instructies werden gegenereerd door het driftmodel dat automatisch berekent, op basis van realtime windmetingen en stroom, in welk gebied het slachtoffer zich bevindt. Na aankomst van de ZEEHOND in het zoekgebied werden de zoekpatronen tussen beide vaartuigen onderling afgestemd en vervolledigden zij hun zoekactie. Hierbij werd de nadruk gelegd op de rol van de On Scene Coordinator (OSC). Deze persoon wordt door het MRCC aangeduid om ter plaatse de coördinatie van de reddingsactie op zich te nemen indien meerdere reddingseenheden deelnemen.

Na de oefening ging een uitgebreide debriefing door in het MRCC, waar zowel de gezagvoerders als collega Emmerson Vandermeersch van het MRCC bij aansloten. Vanuit het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust hadden ook kapt. Réjane Gyssens, Dries Boodts (hoofd en adjunct MRCC – afdeling Scheepvaartbegeleiding), kapt. Siska De Coninck (training officer VLOOT) en kapt. Yves Goossens (algemeen directeur VLOOT) de oefening gevolgd.

Enkele beelden van de oefening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *