Van staal naar PE op het kanaal Gent-Terneuzen

Vervanging boeienOp vrijdag 19 september verving VLOOT de 4 stalen boeien die ze beheert op het kanaal Gent-Terneuzen door kunststof eenheden.

Deze vervanging biedt tal van voordelen, zowel op gebied van operationele efficiëntie, kost en duurzaamheid. Het nieuwe type PE-boei is immers onderhoudsarmer en het kleinere onderhoud kan met een kleiner en dus ecovriendelijker vaartuig gebeuren. Ook schilderwerk wordt vermeden en de inzet van een grote boeienlegger  kan minimaal gehouden worden. PE-boeien hebben daarenboven ook zelf een betere ecoscore dan de stalen voorgangers. Ze zijn lichter (wat ook het manipuleren van de boeien veiliger maakt) en bevatten minder vluchtige organische stoffen, minder afvalstoffen (verfresidu’s) en PE is ook eenvoudig recycleerbaar.

VLOOT realiseert op deze wijze ook een additionele structurele besparing van ca. 20.000 euro per jaar, terwijl ze met de installatie van dit type boei in het Gentse havengebied ook aansluit bij het op de Schelde reeds geïntroduceerde PE-systeem, wat ook het schaalvoordeel groter maakt.

Deze keuze sluit daarenboven ook aan bij de ambities van de Vlaamse Regering inzake duurzaamheid en kostenefficiëntie.

Beelden met de situering van de nieuwe boeien op het kanaal Gent-Terneuzen alsook enkele beelden van de vervanging en plaatsing van de nieuwe boeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *