Doop nieuwe redeboten in Antwerpen in het teken van samenwerking

doop redebotenTerwijl de zon af en toe van achter de wolken kwam, namen ruim honderd genodigden plaats aan boord van de SCHELDE en op de aanliggende steiger. Rond 16.00 uur op maandag 9 maart 2015 kregen de vier nieuwe redeboten hun traditionele champagnedoop in Antwerpen onder het goedkeurend oog van de aanwezigen.

Gebouwd bij Baltic Workboats (Estland) en ingezet voor het Nederlandse en Vlaamse loodswezen, betekenen deze eenheden een belangrijke investering in een duurzame en efficiënte dienstverlening die de Vlaamse overheid via VLOOT realiseert ten voordele van de Vlaamse havens. De redeboten kostten elk afgerond 1,5 miljoen euro. Ze kenmerken zich door betere overstapmogelijkheden voor de loodsen, een veel beperkter brandstofverbruik voor eenzelfde dienstverlening en een innovatieve rompvorm.

Na een korte inleiding door de heer Yves Goossens (algemeen directeur VLOOT) namen achtereenvolgens de heren Jüri Taal (bestuurder Baltic Workboats) en Fred Kuipers (Voorzitter Regio Scheldemonden, Nederlands Loodswezen) het woord. Zowel de performantie en de bouw van deze vaartuigen, het belang van dit project voor de werf en de samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse diensten in Vlissingen kwamen nadrukkelijk aan bod. Het feit dat ook de Nederlandse loodsen eindgebruikers zijn van deze vaartuigen werd duidelijk meegegeven. Tot slot nam de Vlaams minister bevoegd voor onder meer mobiliteit en openbare werken, de heer Ben Weyts, het woord. In zijn speech belichtte hij het belang van toekomstgerichte investeringen en de efficiëntiewinsten die daarmee gepaard moeten gaan. Met een knipoog verwees hij naar het feit dat deze vier redeboten nu plots vier belangrijke meters kregen. Daarnaast onderstreepte hij het feit dat nog te weinig meisjes en vrouwen een maritieme opleiding en loopbaan overwegen, terwijl net deze opleidingen mee de toekomst van onze havens en de scheepvaart vorm geven en ondersteunen.

Vervolgens begeleidden vier studenten van de Hogere Zeevaartschool elk een meter naar hun schip, waarna ze de doop uitvoerden en met hun metekind een korte tocht op de Schelde maakten.

De meters van de redeboten:

  • RAAN – mevrouw Marijke Verboven – echtgenote van Ben Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Toerisme, Vlaamse Rand en Dierenwelzijn)
  • HONTE – mevrouw Elisabeth Houben – echtgenote van Axel Buyse (Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Nederland)
  • DEURLOO – mevrouw Monique Jansen – echtgenote van Fred Kuipers (Voorzitter Regio Scheldemonden, Nederlands Loodswezen)
  • ZEEASTER – mevrouw Anne-Marie Duytschaever – echtgenote van Tony Verresen (Directeur-Voorzitter van LOODSWEZEN dab)

Foto’s van de doop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *