Recordjaar voor SIMON STEVIN

Simon StevinHet wetenschappelijk onderzoeksvaartuig SIMON STEVIN heeft in 2014 183 wetenschappelijke vaardagen op zee uitgevoerd in opdracht van het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) waarvan 15 meerdaagse vaartochten.  Dit zijn bijna 40 vaardagen meer dan in 2013 en het grootst aantal sinds de opstart van de wetenschappelijke vaarten met de ZEELEEUW.  De SIMON STEVIN werd in totaal gedurende 1649 uur ingezet voor metingen.  Er scheepten in 2014 1184 personen in waarvan 616 wetenschappers en 568 studenten.  Het VLIZ kon voor onderzoeks- en monitoringsactiviteiten op het Schelde-estuarium, net zoals vorige jaren, ook andere schepen van VLOOT inzetten zoals de PIERRE PETIT en de SCHELDEWACHT (48 vaarten in 2014).

De SIMON STEVIN kwam op 25 mei 2012 officieel in de vaart ter vervanging van de ZEELEEUW.  VLOOT neemt het rederijgebeuren voor haar rekening en het VLIZ coördineert de wetenschappelijke activiteiten.  Het schip meet 36m, heeft een diepgang van 3,5m en is uitgerust met alle standaard staalname-apparatuur.  Het schip is ontworpen om tegemoet te komen aan alle noden van het modern zeewetenschappelijk onderzoek.  Het beschikt over hoogtechnologische sonartechnieken, een zeer accuraat plaatsbepalingssysteem en vaart als ‘stil schip’.

Meer over het VLIZ via www.vliz.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *