Hoogste punt radartoren Noord

Rijkswaterstaat bouwt samen met MDK een nieuwe radartoren op Neeltje Jans.

Op 22april werd het bouwkundig hoogste punt bereikt en de dakplaat geplaatst. Als het weer het toelaat, komt over twee weken de radarinstallatie op de toren en dan bereikt de radartoren de hoogte van 118,7meter, de hoogste Europese radartoren voor de scheepvaart. In het najaar van 2015 is de toren klaar voor gebruik.

De radartoren wordt gebouwd op de noordelijke strekdam van de Noordlandhaven op Neeltje Jans.

Zo’n 40 kilometer uit de Zeeuwse kust ligt een belangrijk ankergebied: de Steenbank. Schepen wachten hier tot ze beloodst worden en toestemming krijgen de Westerschelde op te varen. Hoewel dit gebied nu wel zichtbaar is voor de verkeersleiders bij het Schelde Coördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen, voldoen de beelden niet aan de hoge eisen. Door de geavanceerde antenne op de nieuwe radartoren zal het zicht verbeteren en de scheepvaart in het Scheldegebied nog veiliger verlopen.

Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_2 Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_3 DCIM102GOPRO Rijkswaterstaat_Schelderadartoren_5

De betonnen toren wordt in fases  gebouwd met een klimbekisting. Er wordt beton in het frame gestort en als dit uitgehard is, schuift de bekisting een stukje omhoog, waarna het betonstorten herhaald wordt.

De betonnen toren wordt in fases gebouwd met een klimbekisting. Er wordt beton in het frame gestort en als dit uitgehard is, schuift de bekisting een stukje omhoog, waarna het betonstorten herhaald wordt.

Een gedachte over “Hoogste punt radartoren Noord

  1. Mooi project van MDK..jaaroverzicht is een mooi beeld van jullie activiteiten..
    Doe zo verder..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *