PERSBERICHT 16 MEI 2022 - MDK HERSTELT LENZEN VUURTOREN OOSTENDE

Vanaf 17 mei zal het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust herstellingswerken uitvoeren aan de lenzen van het vuurtorenlicht in Oostende. De zogenaamde fresnellenzen zorgen ervoor dat het licht ver verspreid wordt. Dit zijn glazen getrapte lenzen die uit vele afzonderlijke panelen bestaan. Sommige van die lenspanelen zijn echter beschadigd. Hierdoor wordt het licht van de vuurtoren minder ver verspreid. De fresnellenzen zitten vast in een metalen structuur en ook deze wordt hersteld.

Een kraan zal de beschadigde lenspanelen en de metalen structuur naar beneden brengen zodat de herstelling in optimale omstandigheden kan plaatsvinden.

“Tijdens de werken is het bestaande licht gedoofd en plaatsen we een tijdelijk vuurtorenlicht op ongeveer dezelfde plaats. Hierdoor beperken we de impact. We gaan ervan uit dat deze werken tegen de zomer afgerond zullen zijn,” zegt projectingenieur Nick Goethals.

De vuurtoren in Oostende staat er sinds 1949 en dit instrument dat de scheepvaart begeleidt, is beschermd maritiem erfgoed. Het is een taak van MDK om deze vuurtorenlenzen te herstellen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier