Folie Lange Nelle wordt zo snel mogelijk verwijderd

De dubbelzijdige folie die het licht van de vuurtoren van Oostende aan landzijde gedeeltelijk dempt, zal eerstdaags worden verwijderd in opdracht van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Daarmee komt MDK tegemoet aan de wens van heel wat inwoners van Oostende.

De dubbelzijdige folie die een vijfde van de vuurtoren afdekt, was een testopstelling voor een paar weken. De eerste laag heeft een neutrale kleur om de zichtbaarheid van de afscherming niet te laten opvallen vanop straat en zo het uitzicht van de vuurtoren te behouden. De tweede laag is een zwarte folie met als doel het licht grotendeels te absorberen. Het licht van de toren werd door de folie in een bepaalde hoek gedempt, maar niet afgesloten.

De testopstelling kwam er op vraag van een bouwpromotor die op Oosteroever in Oostende actief is en kreeg ook het akkoord van het agentschap Onroerend Erfgoed dat waakt over het uitzicht van de vuurtoren. MKD heeft zich als eigenaar van de toren en beheerder van de lichtinstallatie constructief willen opstellen nu er op Oosteroever een nieuwe woonwijk is gebouwd. Dit alles op voorwaarde dat aan het functioneren van de toren als baken voor de scheepvaart niets zou veranderen en dat de testopstelling ook gedragen werd door het agentschap Onroerend Erfgoed.

De testopstelling zou over een paar weken geëvalueerd worden, maar door de vele reacties en het terugtrekken van het positief advies van Onroerend Erfgoed zal de dubbelzijdige folie vervroegd verwijderd worden.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Ik heb de opdracht gegeven aan MDK om de folie zo snel mogelijk te verwijderen. De vuurtoren Lange Nelle maakt deel uit van het Oostends erfgoed en ik heb dan ook begrip voor de situatie. Ondanks de eerdere toestemming vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed en mijn diensten draaien we dus de beslissing terug.”

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier