Hoofdzetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC plechtig in gebruik genomen na renovatie

Vandaag is op de Oosteroever in Oostende de hoofdzetel van Scheepvaartbegeleiding opnieuw plechtig in gebruik genomen, één van de vier operationele afdelingen van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).  Zo komt een einde aan een grondige renovatie die startte in 2020.

Het vernieuwde MRCC

In het historische gebouw is onder andere het MRCC gevestigd, het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum dat reddingsoperaties over heel de Vlaamse kust en op zee coördineert. Op de tweede verdieping zijn daarnaast nog instanties actief zoals Port Control van de haven van Oostende, de Radio Maritieme Dienst van Defensie, en sinds de renovatie nu ook het Oceanografisch Meteorologisch Station waar het weerbericht voor de kust wordt gemaakt.

Het gebouw dateert uit 1930 en huisde eerst in de kantoren van de vlakbij gelegen Oostendse Vismijn. Het is ontworpen in Art-Deco stijl en in het inventaris van Onroerend Erfgoed ondertussen omschreven als waardevol. In 2006 nam Scheepvaartbegeleiding hier zijn intrek en verhuisde ook het MRCC naar de Oosteroever. Een grondige renovatie heeft het gebouw nu klaargestoomd voor de volgende jaren. De werken zijn gestart in 2020. Omdat het MRCC al die tijd operationeel moest blijven, ging de renovatie in verschillende fases. In de Coronaperiode moest de planning wat worden aangepast.

Nathalie Balcaen – administrateur-generaal MDK: Een gebouw met oude structuren dat bovendien 24/7 wordt gebuikt, vraagt om een bijzondere aanpak. Het is renoveren terwijl de winkel open blijft. En iedereen die ooit al eens renoveerde, weet dat dit geen evidente klus is. Maar ik ben zeer blij met het resultaat, een aangenaam gebouw dat ook zeer goed scoort qua duurzaamheid en dus klaar is voor de toekomst.

Speciale aandacht in het gebouw ging uit naar de duurzaamheid en het klimaat. Zo wil MDK tegemoetkomen aan de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse Overheid. Het gebouw is nu veel beter geïsoleerd en heeft een veel betere ventilatie. Zo maakt de nieuwe glasgevel op de tweede verdieping slim gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het klimaat binnen in de kantoren te beheersen. Op de eerste verdieping zijn de kantoorruimtes heringericht, op de gelijkvloers kwamen verschillende vergaderruimtes en een polyvalente zaal die ook kunnen gebruikt worden bij crisismomenten. Bij het gebouw zijn er nu ook 14 laadpunten voor elektrische voertuigen.

De werken zijn begeleid door het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid en uitgevoerd door STRABAG Belgium NV. Totale kostprijs is 5.600.000 euro.

Van links naar rechts: Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK, Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, Bart Tommelein, burgemeester Oostende, Björn Prasse, burgemeester Blankenberge, Dries Boodts, directeur MRCC Van links naar rechts: Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK, Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, Bart Tommelein, burgemeester Oostende, Björn Prasse, burgemeester Blankenberge, Dries Boodts, directeur MRCC

Nieuw computersysteem voor MRCC

Op de bovenste verdieping van het gerenoveerde pand huist het MRCC, één van de belangrijkste schakels in de Kustwacht. Hier komen de meldingen binnen van incidenten op zee en wordt de hulpverlening verder gecoördineerd. Van zwemmers in de problemen tot een aanvaring tussen twee vrachtschepen in volle zee. Niet alleen de werkvloer van het MRCC kreeg een flinke update, Minister Lydia Peeters van Mobiliteit en Openbare werken liet onlangs nog investeren in een nieuw informatica systeem (Incident Management Systeem). Zo zal informatie tussen de verschillende hulpdiensten binnen de Kustwacht nog sneller worden uitgewisseld en gevisualiseerd.  
 
Lydia Peeters – Vlaams minister Mobiliteit en Openbare Werken: Het MRCC is een belangrijke spelverdeler tussen de verschillende partners binnen de Kustwacht. Bij een interventie op zee telt iedere seconde. Niet alleen het gebouw is nu gerenoveerd. Ook de informatica systemen krijgen op dit moment een flinke update met een Incident Management Systeem dat data verzamelt en deelt onder verschillende partners. Zo wint het MRCC nog tijd, en maken we onze Noordzee weer wat veiliger.  
 
In juli 2023 kreeg het Reddings-en Coördinatiecentrum Maritiem 54 oproepen om bijstand te verlenen bij zoekacties of incidenten op zee. In augustus viel het aantal oproepen terug tot 38.  Er waren deze zomer vergeleken met die van 2022 dus minder incidenten, maar helaas waren er ook dit jaar een paar ernstige ongevallen. Twee jongeren verdronken bij het zwemmen in zee, verrast door de kracht en de verraderlijkheid van de stromingen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier