Nieuws

Een straf meisje in een typische jongensrichting

Gepubliceerd op 08 maart 2021 door Katty Cypers

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag is areyouwaterproof op zoek gegaan naar een straf meisje/vrouw.  En we hebben haar gevonden!  Maak kennis met Kirsten Thiel, het enige meisje in het 3de jaar Maritieme Technieken Dek in De Scheepvaartschool.

Hoe heb je kennis gemaakt met het maritiem onderwijs?

Kirsten: "Het is mijn eerste jaar in een maritieme richting, maar ik heb wel een sterke link met het water. Mijn papa heeft jarenlang gewerkt in de visserij. Hij was stuurman op de Z.510 Dennis, maar nu werkt hij voor het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Verschillende familieleden zitten in het Maritiem Instituut Mercator in Oostende en volgen ook een maritieme richting. Ik heb nog 2 broers in het lager onderwijs zitten, dus wie weet kiezen ze later ook voor het water."

Waarom koos je voor een maritieme richting?

Kirsten: "Het was voor mij een evidente keuze om over te schakelen van een sportrichting naar een maritieme richting. Mijn vriendenkring vond het ook een logische stap. Ik praat blijkbaar voortdurend over schepen, de haven en allerlei andere maritieme facetten.

Ik heb een warm gevoel bij de school. Er zitten naast mij nog 6 andere meisjes in de school, maar door de coronamaatregelen heb ik ze nog niet ontmoet.

De jongens keken bij de start van het schooljaar wel wat raar, een meisje in onze klas. Maar ik heb snel mijn plaats verdiend. Elke vrijdagochtend varen we uit met de Nele. Zo kunnen we wat praktijkervaring opdoen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik al wat ervaring had, want ik heb al meegevaren op een vissersvaartuig en we hebben een klein jacht.

De maritieme vakken Navigatie en Reglementen spreken me het meest aan, vooral:
• De koers bepalen op de kaart met een passer.
• Een schip herkennen op basis van de lichten.
• Het Internationaal aanvaringsreglement, de regels ter voorkoming van aanvaringen op zee.

Ik ben afkomstig van Brugge. Een beetje ver om elke dag te pendelen, dus ik zit op internaat De Spits. Enkele van mijn klasgenoten zitten ook op internaat. Als we samen huiswerk maken of een groepsopdracht voorbereiden, dan rekenen ze op mijn kunde."

Welke koers wil je later uit?

Kirsten: "Ik droom ervan om later op een superjacht of een cruiseschip aan het roer te staan. Op het bovendek staan met een uitzicht op de wereldzeeën en ongerepte natuurgebieden. Het schrikt me niet af om lang van huis weg te zijn! Maar het plan is om eerst verder te studeren aan de Hogere Zeevaartschool."

Gerelateerd nieuws

Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Loodswezen
Loodswezen
Loodswezen
Vloot
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier