Nieuws

Internationale training voor nautisch verkeersleiders van het MRCC Oostende

Gepubliceerd op 31 mei 2022 door Eva Descamps

Uitstap op zee met de reddingsboot

 Wereldwijd bestaan er tal van Search and Rescue (SAR) Centres, zowel voor zoekacties op zee, maar evengoed aan land of voor het luchtruim. Telkens is het de SAR-Mission Coordinator (SMC) die de reddingsactie leidt en coördineert. Op het MRCC in Oostende is dit de Nautisch Verkeersleider.

Internationaal heeft de International Maritime Organization (IMO) een handboek (IAMSAR Manual) voor de verschillende functies die betrokken zijn bij een reddingsactie. In dit handboek staan ook de verschillende opleidingen die nodig zijn. Het is de bedoeling dat iedere SMC deze opleiding volgt om zo kwalitatief werk te kunnen leveren volgens internationale normen en standaarden.

“Vier Nautisch Verkeersleiders van het MRCC volgden vier weken in mei een intensieve training, samen met de mensen van het Aeronautical Rescue Coordination Centre (ARCC) van Defensie,” zegt Dries Boodts, hoofd van het MRCC in Oostende

Op de planning stonden onder meer: opstellen van zoekpatronen, aansturen van zoekeenheden (zowel op land als op het water en in de lucht), maar ook psychologie van slachtoffers en hoe hulpverleners hierop kunnen anticiperen. Er zijn ook werkbezoeken gepland naar de luchtmachtbasis van Koksijde, de reddingsboten van vloot en reddingsvliegtuigen in Brussel.

Na de vier weken volgden dan simulatieoefeningen en examens en daarna kregen de deelnemers een certificaat.

“Hiermee tillen we de werking van het MRCC in Oostende naar een hoger niveau” volgens Stefaan Priem, hoofd opleidingen Scheepvaartbegeleiding.

Gerelateerd nieuws

Kust
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Werken bij MDK

Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier