Nieuws

Kliffen na storm Corrie

Gepubliceerd op 31 januari 2022 door Charlotte Devriendt

Storm Corrie raasde vandaag over ons land. In Oostende werd deze middag rond 13u een hoogwaterpeil van 5,73 meter TAW(*) bereikt. Ter vergelijking, in normale omstandigheden schommelt een hoogwaterpeil tussen de 4 à 5 meter TAW.

Op verschillende plaatsen zijn door het stormtij kliffen ontstaan. Dat is onder andere het geval in Bredene, De Haan - Wenduine en Knokke-Heist. De verwachte hoogwaterstand in de nacht van dinsdag op woensdag en het springtij van donderdag zullen een deel van de kliffen wellicht op natuurlijke wijze breken. Waar nog nodig zullen we nadien machines inzetten om de kliffen te breken.

We raden wandelaars aan om voorzichtig te zijn.

(*TAW = Tweede Algemene Waterpassing. In België drukken we hoogte uit in ‘meter TAW’. Het nulpunt is eind 19 de eeuw vastgelegd op het gemiddelde laagwaterpeil in Oostende)

Kliffen duiden op goede werking strand

Het gebeurt wel vaker tijdens een winterstorm dat inbeukende golven een gedeelte van het strand wegspoelen en kliffen veroorzaken. Dat is een natuurlijk fenomeen en ze vormen op zich geen probleem. Wanneer ze een risico inhouden voor de strandgebruikers, dan breken we ze. Ondanks het weggespoelde zand tonen de kliffen net aan dat het strand de golven goed opvangt vooraleer ze de dijken en gebouwen bereiken.

Het zand dat tijdens een storm verdwijnt van het droge strand of de getijdenzone wordt verplaatst richting de laagwaterlijn en de vooroever. Ook daar draagt dit zand nog steeds bij tot de veiligheid. Uit onderzoek van het Crestproject blijkt dat de huidige stranden na een storm deels spontaan herstellen in de daaropvolgende maanden. De wind en het getij brengen een deel van het weggespoelde zand terug op het strand. 

Het hoogwaterpeil van 5,73 meter TAW was de hoogste sinds die van de Sinterklaasstorm (6/12/2013). Al moet Corrie die eerste plaats delen met storm Ciara (9/2/2020). Ook toen namen we een waterpeil van 5,73 meter waar.

Gerelateerd nieuws

Kust
Kust
Kust

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier