Nieuws

Loodsen delen hun expertise

Gepubliceerd op 29 maart 2022 door

Nu de coronamaatregelen versoepeld werden, varen de studenten van de Antwerp Maritime Academy terug mee met onze rivierloodsen.  

Onze loodsen liepen allemaal school aan de Antwerp Maritime Academy (AMA), toen deze nog de Hogere Zeevaartschool heette. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij graag tijd vrijmaken voor de nieuwe jeugd. Misschien delen zij vandaag al wel hun expertise met onze collega's van morgen.  

Het meevaren wordt georganiseerd in het kader van de lessen manoeuvreren voor de derdejaarsstudenten van de AMA. Tijdens de lesuren verdiepen de studenten zich in de theorie en maken zij gebruik van de simulator. Tijdens het weekend maken zij een loodsreis op de Schelde met onze rivierloodsen. Op zaterdagochtend staan de studenten al vanaf 6 uur paraat in hun uniform én zwemvest. Ongeveer 2 uur later worden zij één voor één gekoppeld aan een loods in Antwerpen. Dit gebeurt op basis van de (loods)beurtlijst. Het avontuur kan beginnen! De eerste loodsreis eindigt in Vlissingen, waarna de student meteen toegewezen wordt aan een andere rivierloods en een nieuwe loodsreis start richting Antwerpen.  

Tijdens de loodsreis mogen de studenten niet zelf sturen noch actief deelnemen aan de navigatie van het schip. Dit neemt niet weg dat ze ontzettend veel bijleren. Aan boord van het schip luistert de student in kwestie aandachtig naar de rivierloods, die een schat aan informatie deelt. Denk maar aan tijvoorspellingen, stromingen, waterstanden, squat-effecten of het gebruik van echo-sounder. Ook andere zaken zoals radar en beperkingen, loodstaken en loodsladders komen aan bod. De studenten horen de berichten van de VTS-collega’s via HSF en bekijken de kaarten van afdeling Kust-Vlaamse Hydrografie op de gespecialiseerde apparatuur van de loodsen. Bovendien worden ze in Vlissingen door de collega’s van Vloot van en aan boord van de te beloodsen schepen gebracht. In het kader van de lessen manoeuvreren wordt de grootste nadruk gelegd op steering gear, het sluismaken en het toekomen aan of vertrekken van een terminal. We kunnen niet ontkennen dat elke loods ook wel een ludieke anekdote deelt tijdens het meevaren. 

Rivierloods Roelof Breugelmans was dit jaar extra enthousiast over deze samenwerking. Hij kon samen met zijn zoon Arnaud, derdejaarsstudent aan de AMA, een loodsreis maken. Een speciaal moment dat zowel vader als zoon niet snel zullen vergeten. 

Zoon Breugelmans in actie Zoon Breugelmans in actie

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Kust
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier