Nieuws

Nieuwe ebbedeuren Visserijsluis Oostende

Gepubliceerd op 28 januari 2022 door Charlotte Devriendt

De ebbedeuren van het bovenhoofd van de Visserijsluis in Oostende, dat zijn de deuren het dichtst bij het dok, zijn aan vervanging toe. De nieuwe deuren liggen al klaar in de haven van Oostende.  

Op 31 januari worden de oude ebbedeuren uitgehaald. Als alles vlot verloopt gaan de nieuwe erin op 10 februari. Best een spannend moment, want alles moet uiteraard perfect passen. Daarna moeten de nieuwe deuren nog afgeregeld worden.  

De renovatie is noodzakelijk om deze belangrijke infrastructuur in werking en in goede staat te houden. We maken van de gelegenheid gebruik om enkele verbeteringen aan de sluis aan te brengen. We treffen de voorbereidingen om de sluis binnenkort sneller te kunnen bedienen. Door ingrepen in de hydraulische aandrijving zullen de vloed- en ebbedeuren tegelijk kunnen bediend worden, waardoor schepen sneller kunnen verschutten.

Hierna vervangen we ook de versleten onderste scharnieren van de ebbedeuren van het benedenhoofd. De deuren moeten daarvoor weggenomen worden. De scharnieren bevinden zich onder het water. Om in het droge te kunnen werken, plaatsen we eerst een droogzetcaisson, een soort kist die we daarna leegpompen. 

 Zonder onverwachte hinder zal de sluis terug in gebruik kunnen genomen worden op 1 maart.  De planning van dergelijke werken is moeilijk op voorhand exact te voorspellen. Gebruikers van de sluis volgen best de berichtgeving van Haven Oostende op om te weten of de sluis terug in gebruik is. 

Om de impact van de werken op de gebruikers zoveel mogelijk te beperken, zocht MDK samen met de gebruikers van het Visserijdok naar de meest geschikte periode om deze werken uit te voeren.  

De werken kosten ruim 1,5 miljoen euro.

Gerelateerd nieuws

Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Loodswezen
Loodswezen
Loodswezen
Vloot
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier