Nieuws

Nieuwe verkeersleiders opgestart

Gepubliceerd op 23 april 2021 door Anne-Sophie Moerman

Half april werd het opleidingstraject voor zes stagiairs Vessel Traffic Services (VTS) afgerond. Met het behalen van de vereiste certificaten zijn ze zelfstandig inzetbaar. Vijf van hen gaan aan de slag in de verkeerscentrale van Zeebrugge. De zesde stagiair is opgeleid voor de verkeerscentrale in Zandvliet.

Sinds 1 september 2020 volgen de zes stagiairs de opleiding tot VTS-operator bij de afdeling Scheepvaartbegeleiding van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Dit traject bestaat uit een generieke basisopleiding van drie maanden. Hierin komen theoretisch modules aan bod zoals nautische kennis, regelgeving, communicatietheorie, nautisch Engels en apparatuur maar ook praktijkoefeningen op de VTS-simulator.

Na de basisopleiding start hun regio-specifieke training die hen voorbereidt op het zelfstandig werken op de VTS-centrale van Zeebrugge of Zandvliet. Deze opleiding bestaat uit complexe simulatortrainingen, verkeersmanagement van hun toekomstige regio en praktijkstages op de werkvloer. Alle opleidingen gebeuren conform de vereisten voor VTS-opleidingen die IALA, de internationale organisatie die richtlijnen voor VTS vastlegt, voorschrijft. Hiervoor ontving de VTS- opleiding dan ook de vereiste IALA-accreditatie.

Extra uitdaging door coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen kende deze opleidingsperiode extra uitdagingen om alle trainingen op een veilige manier te laten doorgaan. Voor klassikale trainingen gebruikten we ruimtes met een dubbele capaciteit, op de simulator scheidden we de stagiairs zo veel mogelijk van elkaar en op de werkvloer gebruiken we plexi-wanden. Werkbezoeken en vergezelreizen stelden we noodgedwongen uit.

Stefaan Priem (hoofd opleidingen, afd. Scheepvaartbegeleiding): “De eerste lockdown in 2020 viel samen met de laatste fase van de vorige opleidingsgroep. We hadden dus al wat ervaring opgedaan met deze omstandigheden. Toch hebben we ons opnieuw moeten aanpassen in de tweede lockdown van het najaar. We wilden onze VTS-locaties zo veel als mogelijk beschermen tegen een mogelijke uitbraak. Onze maatregelen, in combinatie met de uitstekende mentaliteit en motivatie van de stagiairs en onze instructeurs hebben van deze opleidingsperiode alsnog een succes gemaakt.”

De nieuwe verkeersleiders aan het woord

Ruben Vyncke ging al van start in VTS Zeebrugge, hij blikt met goede herinneringen terug op zijn stage: “Eén september vatte ik de opleiding aan. Het was absoluut niet vanzelfsprekend om opnieuw grote hoeveelheden leerstof in te studeren. Gelukkig kon en kan ik rekenen op goede begeleiders – zowel voor de theorie, als on-the-job,” zegt hij. “Ook de aangename groep kandidaat-scheepvaartbegeleiders waar ik deel van uitmaak, zorgde ervoor dat ik me goed omringd voel. Elke dag en nacht in ‘de torre’ is boeiend en ik heb geen seconde spijt van mijn keuze.”

Laura Spijkers, nieuwe kracht in VTS Zeebrugge, staat te popelen. “Bijna aan het einde van zeven maanden opleiding en bijna zelfstandig aan de slag op de werkvloer ik Zeebrugge. Tijdens de opleiding zijn we door de enthousiaste instructeurs klaargestoomd en hebben ze ons de benodigde kennis bijgebracht. Jammer genoeg konden we door corona geen werkbezoeken doen en op andere werkplekken kijken. Ondanks dat vond ik het een hele leuke en interessante opleiding en heb ik heel veel zin om aan het werk te gaan!”

Eric Van Aerde die is de enige nieuwe verkeersleider die post zal vatten in (VTS Zandvliet). “Ik kende de maritieme omgeving vanuit mijn vorige job maar op latere leeftijd was ik klaar voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe kijk binnen de maritieme wereld. Met een frisse blik en veel goesting ben ik zeven maanden geleden aan de opleiding begonnen, samen met een groep jonge enthousiastelingen,” vertelt Eric enthousiast. “Je voelt aan alles dat er enorm hard gewerkt wordt om het niveau, de doelstellingen en dus de dienstverlening binnen de afdeling Scheepvaartbegeleiding naar een zo hoog mogelijk en kwalitatief niveau te tillen. Ik kijk er erg naar uit om binnenkort van start te kunnen gaan op VTS Zandvliet en deel te mogen uitmaken van deze schakel binnen het maritiem gebeuren.”

Reseda Rys zal starten in VTS Zeebrugge, ze is heeft het opleidingstraject zeer prettig ervaren. “Het waren zeven intense, maar ook verruimende maanden, want voor mij, ook al woon ik aan de kust, was alles nieuw. Een stap in het onbekende want ik had eigenlijk nooit stil gestaan wat deze functie precies inhield. Collega’s gaven mij met zoveel warmte en enthousiasme uitleg over de job waardoor ik de stap heb gezet en het mij nog geen moment heb beklaagd”, legt ze uit. “Opleiding per opleiding kom je dichter bij de werkelijke job als verkeersleider, met een goede bagage vol informatie. Elke on-the-job-training was anders, telkens nieuwe situaties wat het elke dag opnieuw aantrekkelijk maakt om op te starten,” vervolgt Reseda.

Ook Glenn Meesschaert (VTS Zeebrugge) heeft zin om erin te vliegen. “De opeenvolging van de verschillende opleidingen voelde alsof ik terug op school zat, al kon het me deze keer wel boeien,” lacht hij. “De sfeer zat ook direct goed tussen de stagiairs en de instructeurs. De collega’s van de verkeerscentrale zijn enorm hulpvaardig, wat echt aangenaam is.”

We wensen alle nieuwkomers een vlotte start op de werkvloer, en zijn als organisatie verheugd dat de nautische keten hierdoor extra versterkt wordt!

Gerelateerd nieuws

Agentschap MDK
Vloot
Loodswezen

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier