Nieuws

Ontmoet Jarne: gemotiveerde jobstudent op de veerdienst in Oostende

Gepubliceerd op 23 juli 2020 door Daphne Vanhoucke

Het is een vreemde zomer, maar ook nu zijn er bij Vloot gemotiveerde jobstudenten aan de slag. Jongeren kennis laten maken met de maritieme sector vinden we belangrijk. Op deze manier kunnen we onze knowhow en ervaring delen met de volgende generatie.

Maak kennis met Jarne Gekiere, 19 jaar en student ‘maritieme technieken dek’ aan het Maritiem Instituut Mercator. Hij werkt de hele maand juli als matroos op de veerboot in Oostende. We hadden een kort gesprek met hem.

Al snel merken we dat Jarne zijn studentenjob met veel goesting uitvoert. “Ik hou van het sociaal contact, op veilige afstand natuurlijk, én ik leer bij van de schipper. De ideale vakantiejob dus!”, aldus Jarne.

Is dit je eerste studentenjob?
Jarne: "Mijn eerste ervaring als jobstudent was bij een strandbar in De Haan. Ook nu werk ik nog altijd in de horeca, als keukenhulp in een restaurant in Oostende. Daarnaast werk ik tijdens de maand juli op de veerdienst van Oostende."

Wat houdt je vakantiejob in?
Jarne: "Ik ben matroos op de veerboot in Oostende. Ik help bij het aanleggen van de meertrossen en het klaarleggen of weghalen van de fenders. Ook het tellen van het aantal passagiers neem ik voor mijn rekening. Door de Corona-maatregelen mogen er momenteel maximum 30 passagiers aan boord per overvaart."

Wat vind je ervan?
Jarne: "Ik vind het een toffe job én ik leer bij dankzij de ervaringen van de schipper."

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Jarne: "Via mijn school, het Maritiem Instituut Mercator in Oostende, die een e-mail had gestuurd met de link waar je kon solliciteren voor deze vakantiejob."

Wat houden je studies in en wat is je doel voor later?
Jarne: "Je leert navigeren en varen met zowel kleine als grote vrachtschepen. Je leert hoe je moet handelen in noodsituaties en welke reglementering van toepassing is. Ook het berekenen van de stabiliteit van een schip komt aan bod. Dit is belangrijk bij het laden van het schip. Mijn doel is om te werken in de baggersector."

Wat vind je het leukste aan je vakantiejob?
Jarne: "Het sociaal contact met de mensen vind ik het leukst. Op een veilige afstand uiteraard! En wanneer het wat minder druk is, leer ik ook nog eens bij van de schipper."

Wat heb je al geleerd tijdens je vakantiejob?
Jarne: "Ik leerde vooral hoe je moet aan- en afmeren met de overzetboot en hoe het vaartuig reageert op de verschillende handelingen van de schipper."

Heb je nog andere vakantieplannen?
Jarne: "Ik ga dit jaar niet op reis. Ik wil de kans op besmetting met het Coronavirus zoveel als mogelijk vermijden. Het plan is om de komende tijd vooral veel te werken om te sparen voor later!"

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Loodswezen
Vloot

Werken bij MDK

Vloot
Vloot
Vloot
Scheepvaartbegeleiding
Vloot
Loodswezen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier