Nieuws

Safety training voor loodsen

Gepubliceerd op 25 november 2021 door Anaïs Walraven

Safety training voor loodsen

Het Loodswezen organiseert op regelmatige basis safety trainingen voor haar operationele medewerkers. Op 6 oktober 2021 was opnieuw een groepje van 8 loodsen aan de beurt.  

Onze loodsen volgen niet zomaar een basis veiligheidstraining. Hun safety training is een opleiding op maat van hun ambt en hun specifieke uitdagingen qua veiligheid. Ze beginnen ‘s morgens altijd met het theoretisch gedeelte. Ze frissen hun overlevingstechnieken op, bekijken het reddingsvlot en hun persoonlijke uitrusting tot in detail. Daarna testen ze hun EHBO-kennis nog eens. Dit gaat verder dan mond-op-mondbeademing, de Heimlich-greep of het gebruik van een AED-toestel. Ze herhalen eveneens welke acties ze best ondernemen in het geval van verdrinking en cold shock, zoals bijvoorbeeld reddingsoperaties waarbij ze drenkelingen horizontaal uit het water halen om verdere afkoeling te vermijden. 

Oefening baart kunst en daarom duiken ze tijdens de namiddagsessie steevast het water in. Dan is het tijd om actief aan de slag te gaan met hun opgefriste kennis. Zo springen ze van bijna 5 meter hoog in het water. En ja hoor, dat doen ze in hun uitrusting! Die verzwaarde uitrusting simuleert hun rugzak van 6 kilogram, die ze normaliter dragen tijdens de beloodsing. Daarnaast beklimmen ze een reddingsvlot dat ondersteboven in het water ligt en draaien ze het correct om, oefenen ze hoe ze drenkelingen uit het water kunnen redden met een Jason’s cradle (een speciaal net), ervaren ze zelf een cold shock in het water en proberen ze zowel alleen als in groep verschillende overlevingstactieken uit in het woelige water.  

Het woelige water? Ja, je hoort het goed! Bij mooi weer gaan onze loodsen het water in nabij de Maritieme Site (vlakbij het MRCC) om een ‘man overboord’-oefening uit te voeren. Wanneer er storm op zee is, willen we het noodlot niet tarten en organiseren we onze safety trainingen in een zwembad dat golven nabootst. Van een lichte deining tot een zware storm, maar wel in een gecontroleerde omgeving voor ieders veiligheid. Zo worden onze loodsen klaargestoomd voor zoveel mogelijk noodsituaties op het water.

Gerelateerd nieuws

Kust
Scheepvaartbegeleiding
Vloot

Werken bij MDK

Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier