Nieuws

Themasessie "energie-efficiëntie"

Gepubliceerd op 29 maart 2023 door

Collega Nick Goethals deelde op de themadag Kenniscel Klimaat zijn expertise over het project Seinen en Lichten en de renovatie van het MRCC.

De Kenniscel Klimaat organiseerde voor de personeelsleden van het beleidsdomein een nieuwe themasessie over de uitvoering van klimaatprojecten.  

Hoe willen we onze overheidsgebouwen tegen 2045 klimaatneutraal maken?  Hoe gaan we op een energie-efficiënte manier te werk op onze wegen en haveninfrastructuur?

Door samen in te zetten op energie-efficiëntie op tal van terreinen maken we ons zo klaar voor de toekomst!

MDK vroeg Nick Goethals van afdeling Scheepvaartbegeleiding om zijn ervaringen te delen over het project Seinen en Lichten en de renovatie van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC).

Project Seinen en Lichten

Scheepvaartbegeleiding is verantwoordelijk voor de vaste AtoNs (Aids to Navigation) langs de kust, de navigatiehulpmiddelen voor de scheepvaart die moeten voldoen aan internationale richtlijnen. In de Vlaamse zeehavens zijn heel wat van die hulpmiddelen actief, zoals havenlichten.   Vloot is bevoegd voor de installaties aan de Schelde.  Vijf jaar geleden begon MDK de lichten stapsgewijs over te schakelen op LED-verlichting.

Nog zo’n hulpmiddel zijn de vuurtorens aan de kust. MDK beheert er drie, in Blankenberge, Nieuwpoort en Oostende. De lampen van de torens aanpassen was niet makkelijk. Van de meeste vuurtorens bestaan geen originele plannen meer en bepaalde onderdelen, zoals sommige lenzen,  zijn al 100 jaar oud en beschermd. Zo’n aanpassing was dus meer dan het simpelweg vervangen van een halogeenlamp door een LED-lamp. De hele operatie verliep in overleg met Onroerend Erfgoed, maar we kregen ook advies van de Danish Maritime Authority (DMA) die dit soort aanpassingen al gedaan hadden aan de Deense kust.  Ondertussen zijn alle bakens overgeschakeld op de duurzame LED-verlichting.  LED heeft een langere levensduur, verbruikt  90% minder energie en is dus een stuk zuiniger.

Renovatie MRCC

Het gebouw op het Maritiem Plein in Oostende waar onze afdeling Scheepvaartbegeleiding is gehuisvest, kreeg de afgelopen jaren een grondige renovatie.  Het gebouw dateert van 1930.  In 2004 werd er een extra verdieping toegevoegd op het gebouw waar het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) ondergebracht werd.  Qua luchtverversing en isolatie liet het gebouw te wensen over. 

De nieuwste  renovatie gebeurde in verschillende fasen. Zo is in de kantoorruimtes op het eerste verdiep nieuwe ventilatie geplaatst.  Op de gelijkvloers waar vroeger een horecazaal was, worden er nu een crisisruimte, verschillende vergaderzalen en een polyvalente tentoonstellingsruimte ondergebracht. Tijdens de renovatiewerken bleef het gebouw altijd toegankelijk voor het MRCC dat instaat voor de coördinatie van de reddingsacties op zee.

Gerelateerd nieuws

Kust
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Loodswezen
Kust
Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier