Nieuws

Vergelijkbaar aantal oproepen deze zomer in het MRCC

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 door Eva Descamps

Vergelijkbaar aantal oproepen deze zomer in het MRCC

Nu de herfst lonkt, blikken we terug op de zomercijfers van Het Maritiem Reddings-en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende, onderdeel van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Het MRCC kreeg de afgelopen maanden een vergelijkbaar aantal oproepen binnen als vorige zomer. Toen waren de zomermaanden rustiger dan andere jaren door de coronamaatregelen, nu is dat in alle waarschijnlijkheid te wijten aan de povere zomer én aan de goede werking van de strandredders, “zij vormen in de zomermaanden namelijk de eerste buffer bij incidenten op het strand en in de branding”, zegt Dries Boodts, hoofd van het MRCC. 

In juli en augustus werden er op het MRCC respectievelijk 40 en 49 incidenten geregistreerd, dat is vergelijkbaar met vorig jaar: 39 incidenten in juli en 42 incidenten in augustus. Voor de pleziervaart, brandingssport en recreatie was er wel een zeer duidelijke stijging merkbaar. Het jaar 2020 werd nog afgesloten met zo’n 143 incidenten in deze categorie. Eind september 2021 zit het MRCC reeds aan 163 gevallen. Het leeuwendeel is te verklaren door de herstelde pleziervaart met zeiljachten. Zij konden dit jaar opnieuw naar goede gewoonte het water op, nadat er in het voorjaar van 2020 een  tijdelijk verbod was door de coronamaatregelen.   

De ‘afsprakenregeling reddingen Belgische kust’ - een procedure waarbij alle hulpdiensten, aan land én op zee, nauw samenwerken voor de hulp aan personen in nood of die vermist zijn nabij de waterlijn – werd deze zomer 21 keer geactiveerd, tegenover 16 keer tijdens vorige zomer. “Vanaf juli staan de strandredders op het strand, en deze goeie bufferwerking vertaalt zich ook in de cijfers. Mocht deze buffer er niet zijn, had het aantal oproepen bij het MRCC hoger gelegen. We zijn heel blij met deze vlotte samenwerking,” zegt Dries Boodts.  

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De kust associëren we vaak met vakantie, maar de zee is geen zwembad. Deze realiteit kent het MRCC maar al te goed. Als er een ongeval is op onze Noordzee, komt de eerste oproep daar binnen en verloopt de verdere coördinatie vanuit het MRCC. Deze medewerkers zijn altijd voorbereid op het onverwachte, niet enkel tijdens de zomermaanden, maar het hele jaar door.” 

Gerelateerd nieuws

Kust
Loodswezen
Agentschap MDK

Werken bij MDK

Loodswezen
Kust
Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier