Nieuws

We varen mee met de DAR MLODZIEZY

Gepubliceerd op 30 mei 2022 door

De Antwerp Maritime Academy organiseert jaarlijks een zeestage aan boord van de Dar Mlodziezy, een poolse driemaster. Vorige maand vertelden we je hier al meer over, maar wist je al dat MDK deze editie wel heel speciale hulp verleende aan de kadetten ?

Loods en instructeur

De kadetten van de Antwerp Maritime Academy gingen niet alleen aan boord van de Dar Mlodziezy. Tim Heiremans, rivierloods, en Geert De Vriese, rivierloods op rust en gastdocent aan zowel de Antwerp Maritime Academy als Antwerp Sailing Academy, vergezelden hen als instructeurs. Heiremans begeleidde al meerdere zeestages aan boord van de Dar Mlodziezy. De Vriese ging dit jaar voor de eerste keer mee. Door hun jarenlange ervaring als rivierloods en koopvaardijofficieren, waren ze de ideale personen om de kadetten te begeleiden. Zij werden hierin bijgestaan door Jérôme Nokerman, die als eerste stuurman op gastankers van Exmar vaart.

De Vriese schreef tijdens de zeestage een reisverslag met opmerkelijke en uiterst leuke anekdotes. Bij de start van hun reis was er al meteen een speciale en onvoorziene rol weggelegd voor MDK. Hij deelt deze anekdote dan ook graag met ons.

Inschepen ten tijde van corona

Op zaterdag 26 maart 2022 brak de grote dag aan. De kadetten en instructeurs gingen vertrekken met de Dar Mlodziezy. Een week voor vertrek legde iedereen nog een negatieve coronatest af. De dag zelf werd iedereen nogmaals getest. Helaas bleken drie kadetten een positief resultaat te hebben. Zij mochten dan ook niet mee inschepen.

De rest van het gezelschap vertrok en zag de Dar Mlodziezy voor zich opdoemen. De driemaster kwam net van de werf en kreeg een nieuwe laag witte verf. Het schip zag er werkelijk fantastisch en piekfijn uit. De accommodatie binnenin dit schip van 1981 was ook beter dan verwacht. De kadetten werden per tien verdeeld in kajuiten. De instructeurs kregen ieder een passagierskajuit toegewezen. Uiteindelijk bestond de groep uit 94 kadetten en 7 instructeurs. Waaronder een administrator, drie instructeurs voor dek en drie voor de machine-afdeling.

Kort na het vertrek ontving de Dar Mlodziezy een onverwachte oproep van de Antwerp Maritime Academy. Twee van de drie positief geteste kadetten bleken na verdere analyse van de coronatest toch niet besmet te zijn. De test had geen actieve  besmetting, maar wel sporen van een oude besmetting gevlagd. Deze twee kadetten zouden dus eigenlijk wel mogen deelnemen aan de zeestage.

Teamwork makes the dream work

Hoe zouden deze kadetten de Dar Mlodziezy ooit kunnen inhalen? Moesten zij op eigen houtje naar een haven reizen waar het schip gepland voor anker zou gaan? Dan zouden ze een aanzienlijk deel van de zeestage missen. Heiremans en De Vriese contacteerden meteen het management van het LW. Zij aanschouwden het wisselen van de loods in Vlissingen namelijk als een opportuniteit om de twee kadetten nog aan boord te krijgen.

De ene kadet was nog in Antwerpen en werd door het pendelbusje van het Loodswezen opgehaald. De andere kadet, die met zijn ouders reeds op weg was naar Brussel, maakte meteen rechtsomkeer. Via de agent werd de marechaussee in Vlissingen verwittigd met de boodschap dat er nog twee bemanningsleden onderweg waren voor inscheping. De chefloods te Vlissingen verleende met plezier alle medewerking. Afdeling Vloot zorgde er op haar beurt voor dat de twee kadetten samen met de zeeloods konden inschepen op de redeboot. Een uur voor aankomst van de Dar Mlodziezy in Vlissingen zaten zij in de loodsenwacht al stand-by. Eind goed, al goed dus.

De twee kadetten en hun instructeurs willen dan ook hun dank betuigen aan het management van het Loodswezen en alle betrokken MDK-collega's voor deze geweldige medewerking, die zeer geapprecieerd werd door iedereen aan boord.

Meer weten over de zeestage?

Jeroen Callens had als dienstdoende rivierloods de eer om de Dar Mlodziezy te beloodsen naar haar ankerplaats op de Jordaenskaai in Antwerpen. Onderweg zag hij hoe de kadetten in de mast en op de ra’s klommen om hun medestudenten van de Antwerp Maritime Academy te begroeten in de Scheldebocht.

Wil je weten hoe de kadetten het klimmen in de mast en op de ra’s oefenden? Waarom het magnetisch kompas op hol sloeg? Hoe hun eerste mayday eraan toeging? Waarom hun koers gewijzigd werd? Welke prachtige dieren ze van dichtbij konden bewonderen? Welke parel van het Unesco Werelderfgoed ze bezochten?

Het uitgebreide en uiterst boeiend reisverslag van Geert De Vriese wordt binnenkort gepubliceerd in het nautisch tijdschrift Ruimschoots.

Meer weten over dit schip?

Wil je de Dar Mlodziezy van naderbij bewonderen? Dit kan tijdens de Tall Ships Races in Antwerpen van 22 tot 25 juli. Je kan misschien zelfs aan boord gaan! Hou het programma zeker in het oog.

Wil je meer weten over deze driemaster? Bezoek haar website.

Links rivierloods Tim Heiremans en rechts rivierloods op rust Geert De Vriese.
Rivierloods Jeroen Callens.

Gerelateerd nieuws

Loodswezen
Scheepvaartbegeleiding
Scheepvaartbegeleiding

Werken bij MDK

Loodswezen
Kust
Kust
Vloot
Vloot

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier