Noodgevallen op zee

Het MRCC in actie

Wat gebeurt er als een schip brandt? Of als een persoon overboord valt? Wat bij een zware aanvaring met bedreigen voor mens en milieu? Of vermisten op zee?

Bij een ongeval of noodgeval op zee, komt het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) in actie. Het MRCC helpt schepen in nood, drenkelingen, pleziervaartuigen die in de problemen komen en coördineert  de hulpdiensten

Onze operationele mensen  luisteren continu naar de noodfrequenties om een oproep zo snel mogelijk te detecteren. Op dat moment analyseren ze het incident en waarschuwen ze verschillende partners van de kustwacht. De kustwachtpartners hebben elk een set specifieke taken bij de afhandeling van het incident. Het MRCC is verantwoordelijk voor een optimale coördinatie tussen de betrokken reddingsdiensten.

Download folder 'Hoe werkt het MRCC?"

Werkingsgebied MRCC Oostende

Werkingsgebied MRCC Oostende Werkingsgebied MRCC Oostende

Het werkingsgebied of het SAR (search and rescue)-gebied van MRCC Oostende is de volledige Belgische Exclusief Economische Zone.

Deze zone is zo'n 3.600 vierkante kilometer groot en wordt ook wel eens de elfde provincie genoemd. Het behoort tot de drukst bevaren gebieden ter wereld. Jaarlijks worden er  meer dan 200 miljoen ton goederen vervoerd. Een aantal van die goederen wordt als gevaarlijk en/of verontreinigend gecatalogeerd.

Bovendien omvat dit gebied de toegangsgeulen tot de Vlaamse en Zeeuwse zeehavens.

Procedures en middelen

Het MRCC beschikt niet over eigen reddingsmiddelen. Via  overeenkomsten of afspraken met betrokken partijen kan het MRCC bij reddingsacties andere eenheden en diensten aansturen.

Naast speciaal getraind personeel dat onmiddellijk oproepbaar en inzetbaar is, zijn volgende SAR-eenheden continu beschikbaar voor zoek- en reddingsacties met varende en vliegende eenheden:

  • Vloot (MDK) in Oostende (reddingsboten);

  • Ship Support in Nieuwpoort (reddingsboten);

  • Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) in Blankenberge (reddingsboten);

  • De NH90 van de Luchtcomponent 40ste Smaldeel Koksijde (reddingshelikopters).

Daarnaast zijn er verschillende eenheden beschikbaar van Vloot, de Scheepvaartpolitie en de Marine om extra ondersteuning te bieden.

Internationale samenwerking

We werken ook continu samen met kuststations van aangrenzende landen:

Nederland

Kustwachtcentrum Den Helder

Frankrijk

C.R.O.S.S Gris - Nez / Affaires Maritime

Verenigd Koninkrijk

MRCC DoverLangdon Battery

Kustwacht

De kustwacht, waarbinnen het MRCC een schakel is, staat in voor de coördinatie en het overleg tussen de administraties bevoegd voor de Noordzee. Een goede samenwerking binnen het zeegebied is heel belangrijk, aangezien het een van de drukst bevaren routes ter wereld is.

Veelgestelde vragen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrieven

Wil je op de hoogte blijven van al onze activiteiten? Schrijf je dan in op een van onze nieuwsbrieven: Zee van Nieuws, Stormvloedkering of de update van afdeling Kust. Je kan als professioneel zeevarende ook inschrijven voor de Berichten aan Zeevarenden.

Registreer je hier